Sørnett

Samiske Janne savner feiringen hjemme

Jette Kristensen, kjøkkensjef ved UIA selger også i år lapper på samefolketsdag. Foto: Katrine Alexandra Leirmo Heiberg

Jette Kristensen, kjøkkensjef ved UIA selger også i år lapper på samefolketsdag. Foto: Katrine Alexandra Leirmo Heiberg

I dag på samenes nasjonaldag er det 100 år siden det første samiske landsmøtet ble arrangert i Trondheim i 1917, det skal feires!

Publisert:

På UiA møter Sørnett Janne Bietilæ i full samedrakt.

- Jeg savner feiringen slik som den er hjemme, der kler vi på oss samedraken, spiser bidos som er tradisjonsrik samisk matrett, joiker og har samvær med familien. Det er litt som 17.mai, egentlig, men vi går ikke i tog, forteller en engasjert Janne Bietilæ.

Vi samer har jo ofte litt grov humor, jeg jobber på Joker over veien her og der spøkes det ofte om at «lappen henger på bakrommet».

[img156387_2RS]

I kveld skal hun ut og spise med noen vener.

- Jeg skal ut og spise med noen venninner i kveld, noen få av dem er samer.
Det er kun 26 samer her i Kristiansand og ikke et felles opplegg, slik som i Oslo, ifølge Janne Bietilæ.

I 2014 prøvde kantina hos UIA seg på et humoristisk ordspill i forbindelse med samefolkets dag, 6. februar. Salgsplakaten lød som følger: "Samenes dag, nystekte lapper kun 10 kroner". Det ble mye oppstyr rundt det uheldige utsagnet, og saken fikk mye negativ omtale i diverse medier over hele landet.

- Hele Norge reagerte og vi fikk mye pes for akkurat det der, men vi har lagt oss flate og beklaget oss for hendelsen. Det var aldri meningen å såre noen, sier kjøkkensjef ved Universitetet i Agder, Jette Kristensen.

Lapper fast innslag

Lapper står på menyen i dag også, men de presiserer at det er et fast innslag hver fredag, og at det bare var tilfeldig at de hadde lapper til overs i dag.

- Vi har solgt mye lapper, det er populært uavhengig om det er samefolkets dag eller ei, smiler Kristensen.

Janne Bietilæ tok seg ikke nær av at det ble solgt lapper på samenes nasjonaldag.

- Vi samer har jo ofte litt grov humor, jeg jobber på Joker over veien her og der spøkes det ofte om at «lappen henger på bakrommet».

Synes de kunne flagget med det samiske flagget

UIA studentene Håkon Bjornes og Kristine Annie Engebretsen hadde lagt merke til at det var hengt opp flagg på UIA i anledningen samedagen, men syns de kunnet flagget med det samiske flagget og ikke det norske.

- Samiske tradisjoner er en viktig og fin del av vår kultur, det er absolutt en dag som fortjener oppmerksomhet, sier Kristine Engebretsen.

- Alt som kan feires bør feiers, smiler Håkon Bjornes.

 

[faktaboks]

[img156387_3RM]