Sørnett

Skepsis rundt ny grunnlov

Kenya er et land med rundt 40 millioner mennesker, siden 1963 har de vært uavhengig av kolonimakten Storbritannia, men de har likevel ikke fått ett politisk system som fungerer. Landet har har blitt preget av korrupsjon og fattigdom, men nå kan landet få en mer rettferdig grunnlov.

Publisert:

DSCF0479

I disse dagene er det et forslag til ny kenyansk grunnlov og  ute på høring. Det vil si at det kenyanske folket har 30 dager til å lese gjennom grunnlovsforslaget, for så å kunne gi forslag til endringer. Grunnloven lover blant annet et bedre rettssystem, den setter restriksjoner til presidentens makt, folk skal også få lov til å rette statens feil.

- Dette er en grunnlov som lover en ny demokratisk bølge i landet, sier advokat Priscilla Nyokabi.

Nykoabi mener at det hjelper ikke med en ny grunnlov hvis det er de samme menneskene som sitter ved makten.

Få får lest grunnloven

Spørsmålet er om mange kenyanere får lest og forstått grunnloven, når 70% av befolkningen ikke kan lese eller skrive. I følge professor Macharia Muene er det vanlige og propaganda radiokanaler som er den eneste måten de kan få informasjon om grunnlovforslaget.

Kokken Fredrick Oshiambo Onyango har lest deler av grunnloven og stiller seg positivt til den, men ser også ting som han ville endret.

- Grunnloven er ikke bra nok for utviklingshemmede, det er ingen som nevner de i den nye grunnloven

Priscilla Nyokabi lurer på om det nye forslaget er et spill for galleriet mot valget i 2012, og at en vil se få endringer.

-Det ser bra ut, men politkerene har ikke gitt oss noen grunn til å stole på de, sier Nyokabi.