Sørnett

Skremt og redd over det som kan skje

SKREMT: Stephen Seiler er skremt over det som skjer i USA. Foto: Mats Tertnes.

SKREMT: Stephen Seiler er skremt over det som skjer i USA. Foto: Mats Tertnes.

Demokraten Stephen Seiler vurderer enda å bytte statsborgerskap.

Publisert:

- Jeg har sagt at jeg skulle vudere å levere inn det amerikanske passet om Donald Trump ble valgt til president. Jeg sa det for åtte måneder siden fordi jeg var flau, forteller Stephen Seiler til Sørnett.

Stephen Seiler som er viserektor for forskning, formidling og nyskaping ved Universitet i Agder var tidligere sterk i sin kritikk mot Trump. Seiler er en demokrat, og var derfor på motsatt side av mannen som vant valget.

- Jeg er fortsatt skremt og jeg er veldig bekymret over fremtiden til landet mitt. De neste fire årene blir veldig spennende, fortsetter han.

Sønen har fått han til å tenke

- Sønnen min er 12 år, og han fikk høre på skolen at faren hans skulle levere inn passet sitt. Han kom hjem til meg og sa: "Pappa, HUSK: Det er bare for fire år, hvis du leverer inn passet ditt er det for alltid", sier Seiler videre.

Det har fått viserektoren til å tenke, og han vurderer nå mulighetene sine. Han ble veldig påvirket av det sønnen sa

- Jeg må se det litt an. Det at sønnen min legger det frem sånn er sterkt, og ikke minst så er det en viktig sak å tenke over.

Ikke sjokkert over utfallet

- Alle undervurderte det faktum at Trump virkelig kom frem til folket, og han engasjerte folk.

Seiler er selv opprinnelig fra Texas, som er en av de rødeste statene i USA. Republikanerne har i en årrekke dominert i den sørlige staten, som er USA sin nest største både i areal og folketall.

- De fleste i familien min har nok stemt på Trump, men jeg har ikke turt å spørre enda. Jeg klarer uansett å forstå hvorfor, og jeg kjenner til den konteksten som de lever i. Det er noe helt annet enn det vi har i Norge

Følelser har påvirket valget

- De har vært mye viktigere i dette valget enn fakta. Vi ser på tallene fra avstand, men hvis du bor i de områdene og mister jobben så blir det noe annet.

Trump har blitt kritisert for mye under denne valgkampen, men det at han virkelig har kommet frem til folket skal ingen ta fra han.

- Han har vært på pulsen til det amerikanske folk og de føler han snakker til dem. Så han er ikke dum. Det høres kanskje slik ut når han snakker, men det er noen strategiske tanker tydeligvis han har skjønt som ikke vi har skjønt.