Sørnett

Småbarn mangler fortsatt rettigheter

Illustasjonsfoto: flickr.com

Illustasjonsfoto: flickr.com

Fra og med i dag tilbys det frivillig dødsstedsundersøkelse ved alle tilfeller av unaturlig død hos barn mellom 0 til 3 år.

Publisert:

Regjeringen har nå bestemt at det skal gis tilbud om dødsstedsundersøkelser ved alle tilfeller av unaturlig død hos barn.  Det er Folkehelseinstituttet som har fått oppgaven med å organisere tilbudet, og har inngått et samarbeid med Rettsmedisinsk Institutt i Oslo om gjennomføringen av denne ordningen.

Skal forebygge

Folkehelseinstituttet sier i et brev til kommuneoverlegen i Kristiansand at denne ordningen vil gjøre lettere å fastslå dødsårsaken, samt at den vil gi informasjon som kan være med på å forebygge slike hendelser i framtiden.

Må være obligatorisk

Connie Bentzrud, journalist i TV2, har i lang tid kjempet for barns rettigheter. Hun er kritisk til den nye ordningen, og mener at den ikke er tilfredsstillende og burde være obligatorisk.

- Det er over 30 dødsfall hvert år i Norge som blir karakterisert som unaturlige, og dette burde være et godt nok grunnlag til å gjøre en slik ordning obligatorisk ved alle dødsfall, sier Bentzrud til Sørnett.

Hun mener det er bra at det skjer framgang i saken rundt barns rettigheter, men mener det fortsatt er en lang vei å gå.

- Ordningen er jo obligatorisk når det gjelder voksne, så hvorfor skal det da være en annen ordning når det kommer til småbarn? spør Bentzrud.