Sørnett

Søkelys på rusproblematikk

-Det er blitt mer uklare grenser mellom arbeidsliv og fritid. Det er vanskelig å antyde størrelsen på problemet, sier leder for Hovedmiljøutvalget (HAMU), Arvid Håkonsen.

Publisert:

 

 

Rusmiddelpolitikk for ansatte i Kristiansand kommune

- Det er blitt mer uklare grenser mellom arbeidsliv og fritid. Det er vanskelig å antyde størrelsen på problemet, sier leder for Hovedmiljøutvalget (HAMU), Arvid Håkonsen.

 På initiativ fra HAMU har kommunens AKAN-utvalg (Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk) utarbeidet en egen rusmiddelpolitikk. Arbeidet har vært på høring og til orientering i kommunalutvalget. Kristiansand kommune vil være en arena for gode holdninger og sunn praksis når det gjelder alkoholbruk knyttet til arbeidsarenaen.

- Kristiansand kommune er en stor bedrift med over seks tusen ansatte. Vi har til nå ikke hatt en etablert rusmiddelpolitikk innad i kommunen, det er viktig at vi lager klarere retningslinjer på hvordan vi forholder oss til rusmidler i kommunen. Dette er nødvendig på bakgrunn av forskningsresultater fra AKAN, som viser at man har folk som ruser seg på og utenfor jobb, forteller Håkonsen.

Økende samfunnsproblem

- Våre ansatte er et snitt fra befolkningen, man vet at rusproblemer er et økende samfunnsproblem. Derfor antar man at mørketallene i vår bedrift er større enn antatt, sier leder for HAMU.

Konkrete tiltak

Kommunen er i gang med å utarbeide en brosjyre som skal deles ut til alle nye ansatte og de som måtte trenge den. De vil lage en kampanje som forteller at kommunen har en nulltoleranse for bruk av narkotiske midler. Samtidig vil de veilede eventuelle ansatte med et påbegynnende rusproblem, slik at vedkommende kan arbeide seg ut av problemene.

 Tilbakemeldingene fra Fagforbundet har vært positive til ruskampanjen.