Sørnett

Sørlandets første matseminar

Herlige smaksprøver ble satt frem til deltagerene på seminaret. Foto: Malin Lassemo

Herlige smaksprøver ble satt frem til deltagerene på seminaret. Foto: Malin Lassemo

De nordiske kokkene oppfordret sørlendingene til å spise lokalt og ta i bruk lokale råvarer. Seminaret fokuserte på tradisjon og innovasjon og er det første av sitt slag på Sørlandet.

Publisert:

[img50108_2RS]

Prosjektleder, Åse M. Hodne Hørsdal forteller at dette et er den første nordiske matkonferansen som har blitt arrangert på Sørlandet, og derfor har de hentet de beste foredragsholderne fra hele Norden.
Kokkene fra Island og Danmark fortalte i går om sine suksesshistorier om hvordan de har valgt å bruke de lokale råvarene de har tilgjengelig, og hva man kan gjøre for at rettene skal bli mer spennende.

Smaksprøver

Maten fra lokale leverandører, falt i smak hos de påmeldte og var med på å vise hvilke aktører som finnes i lokalmiljøet. Det var et spennende utvalg som ble satt frem til kursdeltagerne, men ikke alt smakte slik det så ut. Det som ved første øyekast lignet på jordbærsmoothie var i stedet tomat- , eple- og bringebærdrikk. Etter første pause var det meste av fingermaten forsvunnet og tilbake lå en ensom ølpølse med tytterbærsmør i lefse. Maten ble levert av Hanne på høyden og bidro med en god start på seminaret.

[img50108_3RM]

Det Hørsdal håper alle skal sitte igjen med etter seminaret er økt kunnskap om lokal mat, og hvilke fordeler nordisk mat kan gi.

- Sørlandet er en reiselivsdestinasjon og derfor er det positivt om de setter lokalmat på menyen, forteller hun.

Sunn norsk mat

Elling Bere, professor i folkehelsevitenskap på Universitetet i Agder, valgte å sette fokus på at mat dyrket i nærmiljøet er sunnere enn den maten vi importerer.

[img50108_4RS]

- Jeg mener at Norden kan produsere like sunn og god mat som resten av verden. Det er ikke det at nordisk mat er bedre enn andre steder, men hvis vi gjør det her vi bor slipper vi å transportere maten så langt, sier Bere.

Han ser ikke noen grunn til at vi ikke kan produsere de matvarene vi trenger her i Agder, og mener det er helsemessige gevinster i at vi beveger oss bort fra ferdigmat. Han ser ingen grunn til at ikke naturlige råvarer kan være spennende, og lot seg imponere av Gunnar Karl Gislasons historier om maten han laget av islandske råvarer.

Gode erfaringer

Leder i Naturnvernforbundet i Kristiansand, Marte R. Ulltveit-Moe har allerede fått prøvesmakt hva Agder har å tilby i sitt prosjekt, Spis Sørlandet. Hun ser store miljøgevinster i kortreist mat, og er enig i Beres innfallsvinkel at vi skal spise norsk mat fordi det er sunt.

[img50108_5RM]

- Maten må reise kortere i fremtiden. Derfor kan vi ikke importere poteter fra Frankrike og sauekjøtt fra New Zealand, og fly fisk til Kina for å få den filetert og fly den hjem igjen, forteller Ulltveit-Moe.

Hun ser at folk er opptatt av hvor maten kommer fra, men at veldig mange velger lettvinte løsninger i en hektisk hverdag. Løsningen på problemet mener hun kan være å opplyse om lokale råvarer, og skape en matkultur der vi lager maten vår fra bunnen av. En av overraskelsene hun fikk i forbindelse med matprosjektet sitt var at Sørlandet hadde mer å by på enn fisk og poteter, og hun fikk prøve ut et stort mangfold av frukt og bær.

Kortreist mat


[img50108_6LM]

Ansvarlig for lunsjen til deltagerne på seminaret, Max Hansen, er restaurantsjef på Måltid i Agder og serverte lekre tapasretter med blant annet oksetartar, lettsaltet laks, kamskjell og ville urter. Han hadde god hjelp fra elevene på kokkelinjen ved Tangen videregående, skole og håper han har klart å inspirere de til å bruke lokal mat.

[img50108_7RM]

-Det er de fremtidige kokkelærlingene som må ta ansvar, for hvis de ikke lærer noen ting så stopper det med min generasjon, forteller Hansen

Hansen tror sporbarhet er viktig, at vi vet hvor maten kommer fra og kjenner både bonden og fiskeren som leverer maten.
- Vi skal ikke ha en historie bare for å ha en historie, men fordi den er bra eller fordi råvarene er gode. Hvis vi ser på hvor mange mennesker vi har klart å samle her i dag er det ingen grenser for hva vi kan gjøre, forteller han.

[img50108_8LM]