Sørnett

Skryter av talentarbeidet i byen

STOLT: KIA-leder Solveig Pedersen mener Kristiansand nå bærer frukter av talentsatsingen klubber gjør. (Foto: Jonas Borge Svendsen)

STOLT: KIA-leder Solveig Pedersen mener Kristiansand nå bærer frukter av talentsatsingen klubber gjør. (Foto: Jonas Borge Svendsen)

Flere unge idrettstalenter får sjansen i de store klubbene i Kristiansand. Det viser at talentsatsingen gir resultater, mener KIA-leder.

Publisert:

I fotballklubben IK Start har flere unge spillere fått rikelig med spilletid denne sesongen. Kristoffer Ajer, Lars-Jørgen Salvesen og Mathias Rasmussen har alle vært sentrale på hver sin måte denne sesongen.

Også i håndballklubben Vipers satses det på de yngre med over ti spillere under 22 år.

Det viser at Kristiansand er en by hvor unge idrettstalenter kan utvikle seg til å bli enda bedre.

- Ja, det tror jeg absolutt i veldig mange idretter, sier Solveig Pedersen til Sørnett.

Hun jobber som daglig leder i Kompetansesenteret for idretten i Agder (KIA), og er veldig fornøyd med utviklingen innenfor mange av klubbene i Kristiansand.

Pedersen, som er tidligere langrennstjerne på landslaget, vet alt om hva som må til for å bli best. Hun mener klubbene skal ha en stor del av æren for at talentene nå blomstrer for fullt.

- Det er helt avgjørende. Det er der de er daglig for å trene og bli bedre, sier hun.

 

Morgendagens toppidrettsutøvere

Pedersen har en viktig rolle innenfor talentarbeidet som foregår i byen og i Agderfylkene. KIA sin oppgave er å gi idrettstalenter og klubber kompetansen som trengs for å bli en toppidrettsutøver og å utvikle dem.

- Kan du fortelle hva slags kompetanse dere tilbyr klubbene/ talentene?

- Hvis støtteapparat eller trenere ikke føler de har nok kompetanse kan de kontakte KIA for hjelp. Da kan vi bistå for å hjelpe «24-timers-utøveren». Vi hjelper veldig mange klubber, utøvere og lag med restitusjon, kosthold og ernæring, men også det mentale. Vi har også stor kompetanse Hjelper rundt basistrening, som f.eks skadeforbyggende trening, sier Pedersen.

Hun forteller videre at de jobber tett opp mot slik de jobber ved Olympiatoppen, hvor norges beste idrettsutøvere har blitt trent opp og fått oppfølgning.

- Dette er en bra metode, for da kan klubbene fokusere mer på breddeidretten. Mens vi kan komme inn å fokusere på de talentene som kan nå langt.

[faktaboks]

 

Talenter flytter utenbys

På Sørlandet er fotball, sykling og håndball store idretter som får god oppfølgning, men for vinteridrettene er det et større problem.

- Enkelte idretter er det flere utfordringer som f.eks forhold til været som eller når det gjelder kompetanse på klubbsiden. Utfordringen kan være for vinterutøvere at vi ikke har nok snø. Men i noen tilfeller føler kanskje noen utøvere at de ikke har nok å konkurrere med og søker heller i andre byer hvor tilbudet er bedre, forteller den tidligere langrennsløperen.

- Hva kan gjøres for å forhindre dette?

- Det er noen idretter her i byen hvor kulturen ikke er så stor. Ishockey er et eksempel på dette, men for noen år siden fikk vi ny hall, så nå er det bare å jobbe hardere for å få et større hockeymiljø i byen.

 

- Bra bredde gir topp

Selv om KIA jobber tett opp mot toppidretten, er det viktig at klubbene holder på bredden, mener Pedersen.

- Noen idretter så har ikke klubbene ambisjoner om å få frem idrettstalenter, men heller det å fokusere på breddeidrett for å holde barn og unge i aktivitet som også er veldig viktig.

Hun mener det er en «vinn-vinn situasjon» at klubbene fokusere på ulike mål ved idretten.

- Det er viktig og holde på breddenivået, for jeg tror at bra bredde gir topp, og gode topper gir igjen mer bredde.