Sørnett

Stadig flere jenter tar selvforsvarskurs

I aksjon: Det var mye latter i lokalet da jentene som deltok på kurset fikk prøve seg på forskjellige forsvarsteknikker. FOTO: Biancha Ljungqvist

I aksjon: Det var mye latter i lokalet da jentene som deltok på kurset fikk prøve seg på forskjellige forsvarsteknikker. FOTO: Biancha Ljungqvist

I helgen møtte flere unge jenter i Kristiansand opp på Idda Arena for å delta på gratis selvforsvarskurs, en av dem er Helene Uldal som etter en ekkel hendelse på byen selv valgte å melde seg på.

Publisert:

Søndag var fjerde gangen i år selvforsvarskurset ble holdt på Idda Arena i Kristiansand. Kurset er gratis for alle jenter over 16 år, og setter fokus på å lære jentene hvordan man skal kunne unngå å komme opp i vanskelige situasjoner, og i verste fall hvordan man skal komme seg ut av dem.

Janne Zeiffert er trener og arrangør på Idda Arena og har sammen med Britt Marit Watne holdt selvforsvarskurs for jenter flere ganger tidligere. Til daglig driver de med stilarten Aiki Jutsu som er et aktivt og effektivt selvforsvarsystem. På kurset lærer jentene blant annet en kombinasjon av stående og liggende teknikker, og hvordan man skal komme seg fri fra slag og spark. Teknikkene håper de vil hjelpe jentene til å føle seg tryggere dersom de skulle havne i en situasjon hvor de opplever og bli overfalt.

-Jeg håper de blir tryggere på seg selv og at de lærer seg noe de kan bruke. Så om de skulle havne i en sånn situasjon så vet de at de har et grunnlag for å klare å gjøre alt de kan for å komme seg unna, forteller Zeiffert, som selv startet med kampsport etter å ha deltatt på et selvforsvarskurs.

Ble forfulgt på åpen gate

To av de som deltok på kurset var jentene Helene Uldal og Malene Sørbø. Sørbø som deltar på kurset for andre gang er foreløpig veldig fornøyd.

-Det er veldig bra, og vi lærer mange bra teknikker som man kan bruke dersom man skulle fått behov for det.

Venninnen Helene har selv kommet i den situasjon hvor teknikkene kunne kommet godt til nytte. Hun opplevde selv for litt siden og bli forfulgt på åpen gate av to menn.
-De løp etter meg, men jeg kunne jo ingen teknikker så jeg begynte bare å hyle, og da kom det heldigvis forbipasserende som grep inn i situasjonen, forteller hun. Hun forteller også at hun fikk låst seg inn i bilen sin før mennene nådde frem til henne.

Hva håper du at du får ut av på dette kurset?

-Jeg håper jeg kan stå sterkere hvis det kommer noen etter meg. Nå bare fryser jeg til, men jeg ønsker å kunne stå mer opp for meg selv.

Merker stor etterspørsel

For anledningen hadde klubben hentet inn kampsportinstruktøren Devi Ahuja, som er Norges høyeste graderte dame i brasiliansk jiu-jitsu , og ble også den første i Skandinavia til å ta svart belte i sporten.

-Jeg og Britt Marit har jo holdt en del selvforsvarskurs tidligere i år, og nå følte vi det var kjekt å kunne vise litt andre ting også, og da ville vi gjerne at Devi skulle komme. Hun er kjempeflink og det er veldig inspirerende for oss å lære flere ting som kan hjelpe oss i en overgrepssituasjon.

[img161303_2RM]

Ahjua begynte selv med brasiliansk kampsport da hun var rundt 16, og mener at sporten er noe av det beste selvforsvaret jenter kan ha, og håper at dette er noe jentene kan dra nytte av. Ahuja bor og instruerer til daglig i brasiliansk kampsport hjemme i Oslo sammen med sin mann som også er hovedinstruktør, og kan fortelle at etterspørselen for slike selvforsvarskurs stadig blir økende.

-Jeg tror det er litt tiden for det nå, det er i hvert fall interesse for det og stor etterspørsel. Det skjer mye rart om dagen, og noen er engstelige, så vi holder kursene så lenge etterspørselen for det er der.

Jeg tror mange går rundt og er litt redde av og til, så det handler om å kunne hjelpe dem til å føle seg tryggere, og det tror jeg også de kan gjøre etter et sånt kurs.

-Jeg har tatt bort hele den konkurransedelen, og dratt ut noen ting som jeg har gjort om til et selvforsvarskurs som jeg tror vil være veldig bra for damer generelt. Jeg tror mange går rundt og er litt redde av og til, så det handler om å kunne hjelpe dem til å føle seg tryggere, og det tror jeg også de kan gjøre etter et sånt kurs.

Får forespørsler fra alle type mennesker

På treningen kommer det mange type mennesker fra alle deler av samfunnet, forteller Ahuja.
-Jeg har hatt alt fra skuespillere til buisnessmenn som har kommet innom for å prøve seg, det norske snowboardlandslaget har også vært innom på treningen. Mens Zeiffert legger også til at miljøet her er veldig inkluderende.

 

[img161303_3RM]