Sørnett

Stadig vanskeligere å være fengselsbetjent

Kristiansand fengsel erfarer også en økning i vanskelige fanger. Foto:kriminalomsorgen.no

Kristiansand fengsel erfarer også en økning i vanskelige fanger. Foto:kriminalomsorgen.no

Økningen av trusler mot fangebetjenter har gått landet rundt, også i Kristiansand.

Publisert:

Nasjonalt sett har vold og trusler mot fengselsbetjenter økt med hele 112 prosent siden 2009. I fjor ble over 80 tjenestemenn ved norske fengsler utsatt for fysisk vold.  Sørnett tok en prat med lederen av Kristiansand Fengselsfunksjonærers Forening (KFF), Hilde Aabel.

Justisdepartementet forteller om en betraktelig økning av vold mot fengselsbetjenter. Hvordan er situasjonen i Kristiansand Fengsel?

- Vi har definitivt hatt en økning av trusler. Det rapportes ikke noe hver eneste dag, men altfor ofte.  Dessverre  er det nok slik at noen rapporterer, mens andre ikke gjør det. Det er ekkelt å vite at vi trolig har langt fra korrekte tall på bordet, selv om vi oppfordrer til rapportering av absolutt alt, sier Aabel. Hun legger til at de har nulltoleranse på trusler, og at enhver trussel som rapporteres også anmeldes.

"Heldige"
Har dere hatt noen grove voldstilfeller mot ansatte det siste året?

- Nå er det omtrent halvannet år siden den siste alvorige voldsepisoden. Sånn sett har vi vært heldige, om det går an å si det slik. Men trusler er det jo ikke mangel på.

Aabel mener enkelte nok gruer seg til å gå på jobb av og til.  Hun tror  at mange tenker at man må takle å høre en del i en slik stilling.

- Kanskje takler man det både andre og tredje gangen, men man må naturligvis reagere på en eller annen måte til slutt. Det er ikke måte på hva man kan få høre, sier hun, og legger til  at  veldig mange av kommentarene og truslene kommer fra unge gutter.

44 av 44 celler i bruk til enhver tid
Det blir hevdet at fulle fengsler, flere psykisk syke og flere utenlandske fanger er årsakene til problemene. Kristiansand ser ikke ut til å være noe unntak.

- Her er det smekkfullt til enhver tid, noe som igjen gir lite tid til hver innsatt. Når det er helt fullt blir jo også flytting og skjerming vanskeligere. Vi har også hatt en stor økning av psykisk syke og mange som sliter etter rusmisbruk, og disse  krever mye mer fra oss enn vi nå får til. Det må bli gjort noen grep for dem som trenger medikamentell behandling.

I Oslo fengsel satt det tilsammen 401 fanger i september i fjor. 242 av disse var utenlandske statsborgere , fordelt på 57 forskjellige nasjonaliteter. Aabel mener at akkurat dette ikke er et veldig stort problem i Kristiansand. Men grupperingene varierer, og det hender de har store kommunikasjonsproblemer også her. Ved språkfrustrasjon kan stemningen bli opphetet.

Ser ingen rask løsning
- Jeg tror dessverre situasjonen vi er i nå vil vedvare.  Det vil være vanskelig å bli kvitt dette, men vi prøver å sikre så mye bemanning som mulig. De ansatte følges godt opp, men det er viktig at man sier i fra.