Sørnett

Strikker for livet

Sykepleierne Karianne Ulseth og Rebekka Sørfjord har engasjert over 1500 mennesker i en strikkeaksjon for barn på Haydom sykehus i Tanzania.

Publisert:

I januar reiser Karianne Ulseth og Rebekka Sørfjord til Haydom sykehus i Tanzania for å jobbe som frivillige sykepleiere. Barneavdelingen på Haydom sykehus mangler kuvøser til premature og nyfødte, og i den forbindelse fikk de vite at det var et stort behov for varme klær til de minste.

- Siden vi ikke selv er så flinke med strikkepinnene valgte vi å spørre venner og kjente på facebook om de kunne hjelpe oss med å strikke varme klær til premature, nyfødte og barn innlagt på sykehuset. Forespørselen på facebook ble delt utallige ganger og responsen var enorm. Vi fikk masse mailer og telefoner fra ukjente fra hele landet som hadde lyst til å være med og bidra. På grunn av mange henvendelser valgte vi å starte facebooksiden "Strikk for livet", for å samle informasjon og henvendelser på ett sted, forteller Ulseth.

Facebook-siden har fått over 1500 medlemmer, og mennesker fra hele landet strikker alt fra luer til pledd.Engasjerte mennesker over hele landet strikker for livet. Foto: Maria Øyen

- Responsen blant de som strikker har vært fantastisk. Folk i alle aldre og fra alle deler av landet har virkelig engasjert seg, og vi har allerede fått inn masse fint strikketøy. Det er morsomt å se hvor mange som bryr seg og som har lyst til å være med og bidra, sier Ulseth.

Stiller spørsmål

Sosialantropolog Asle Jøssang har vært mye i Haydom og kjenner menneskene og miljøet der. Jøssang synes det er et veldig bra initiativ, men stiller likevel spørsmål ved måten det blir gjort på, og mottakelsen. Han mener det kan skape større skille mellom rike og fattige og vet at det kan oppleves som ydmykende å få slik hjelp fordi det er en enveishjelp.

- Selv fattige mennesker har opplevelse av egenverdi og menneskeverd, og skulle gjerne gi noe tilbake, sier Jøssang.

Han er også i tvil om hvor mange av de 1500 medlemmene som faktisk strikker, og på hvilket grunnlag de gjør det.

- Jeg leste en plass at en kvinne hadde skrevet noe sånt som «kanskje ikke de fargene jeg ville gått med, men jeg blir i hvert fall kvitt noe garn», forteller han.

Tror ikke de føler seg støtt

Sykepleierne bak kampanjen håper og tror ikke dette vil bli noe problem.

- Strikketøyet skal gis til sykehuset, for deretter å deles ut til de som trenger det. Det vil ikke deles ut som gaver til enkeltpersoner fra oss personlig. Det viktigste er tross alt at barna får de varme klærne som de trenger. Når det gjelder responsen fra sykehuset i Haydom og venneforeningen til Haydom sykehus her i Norge, så har den kun vært positiv. De har bekreftet at behovet for varmt tøy til barna er stort, og at jobben alle de som sitter og strikker der ute gjør, er viktig, forteller Ulseth.