Sørnett

Tilleggsavgift for grønne sertifikater

Pressefoto: Statoil

Pressefoto: Statoil

Det ble ved årsskiftet innført en ny ordning kalt el-sertifikater. Dette er en støtteordning for fornybar energi. For den gjennomsnittlige husstanden vil det si en noe høyere strømregning.

Publisert:

Det er vinter og i takt med kulden øker vårt strømforbruk. I strømregningene må du likevel regne med en liten ekstraavgift. Du betaler nå et halvt øre ekstra for hver kilowatt i din strømregning. Pengene går til fornybar energi.

Kraftverk
Prosjektleder for den nye el-sertifikatordningen, Torodd Jensen, kan fortelle at støtten kan bidra til nyetablerte prosjekter innen kraftverk så langt som 15 år frem i tid.

- Støtten går til prosjekter innen fornybar energi slik begrepet omfatter i EU systemet, forteller Jensen.

Det vil med andre ord omfatte alt fra vindmøller til vannkraftverk.

Prisen øker

Strømforbrukeren finansierer denne nye støtteordningen gjennom strømleverandøren som legger til en ekstra avgift i strømregningen. Olje- og energidepartementet har videre beregnet at det vil slå ut med 96 kroner for et normalforbruk på 20.000 kWh. Det er ned andre ord i underkant av en hundrelapp ekstra i ditt årsforbruk med strøm. I årene framover vil prisen gradvis øke og deretter synke for å så avvikles i 2035.

Her kan du beregne din el-sertifikat kostnad.