Sørnett

Travelt for bryllupspresten på Oddernes

Med flere vielser hver lørdag har sogneprest Jon Andreas Lauvland en travel sommer. Foto: Anders Martinsen.

Med flere vielser hver lørdag har sogneprest Jon Andreas Lauvland en travel sommer. Foto: Anders Martinsen.

Mens det på landsbasis er nedgang i kirkelige vielser har det i Kristiansand holdt seg jevnt med antall par som skrider oppover kirkegulvet de siste årene.

Publisert:

- Nå er vi i mål med konfirmasjonene. Dermed kan bryllupssesongen starte for fullt, sier sogneprest i Oddernes kirke, Jon Andreas Lauvland.

Det er travle tider i kirken. Sognepresten viser frem en fullpakket kalender med bryllup hver eneste helg fram til september. Dette i tillegg til barnedåp, begravelser og gudstjenester.

Selv om det er travle tider smiler Lauvland. Han har akkurat kommet hjem fra stabstur til Spania med sine kollegaer og tropper opp i shorts og med sommerbrune legger.

 

Travle tider
- I høysesongen er det ofte tre vielser per dag, sier Lauvland.

I Kristiansand er det fritt kirkevalg, som gjør at man kan velge å gifte seg akkurat der man vil.

- Man kan selv velge hvilken kirke man vil gifte seg i. Mange velger Oddernes kirke fordi den er tradisjonell og vakker, sier han.

I Oddernes kirke er det rundt 50- 60 vigsler i året. I Lund kirke er det bare en.

 

Takknemlig 

Lauvland føler seg privilegert som får være prest.

- Det er veldig hyggelig å vie folk. Jeg føler meg privilegert som får ta del i de store overgangene i menneskers liv, sier han.

 

Stabile tall 

Tallene på humanetisk bryllup og borgerlige vielser øker. At det er nedgang i kirkelige vielser i resten av landet er ingen hemmelighet. Likevel holder antallet kirkelige vielser seg stabilt i Kristiansand.

I følge tall fra SSB var det i 2009-2010 en nedgang på 16,8 prosent i Kristiansand. Men fra 2010 til 2013 har det vært en økning på 10 prosent. Tallene viser at antallet kirkelige vielser holder seg stabilt i Kristiansand.

- Akkurat det synes jeg er interessant. Jeg tror kirken står sterkere her enn i andre deler av landet. Vi blir nok senere rammet av nedgangen, sier han.

 

[faktaboks]