Sørnett

Trekker fredskorpsere ut av Kuron

Fra venstre: Grace Koliba, Linn Andrea Meinert Schøning, Sigurd Moskvil Thorsen, John Elizeous Milla. Foto: Christina Milsom, Strømmestiftelsen.

Fra venstre: Grace Koliba, Linn Andrea Meinert Schøning, Sigurd Moskvil Thorsen, John Elizeous Milla. Foto: Christina Milsom, Strømmestiftelsen.

Strømmestiftelsens fredskorpsere, Sigurd Moskvil Thorsen og Linn Andrea Meinert Schøning, har de siste månedene oppholdt seg i Kuron i Sør-Sudan. Nå ser Strømmestiftelsen seg nødt til å trekke dem ut av landsbyen.

Publisert:

- Det er ingen direkte uro i Kuron, men Sør-Sudan er et land i krise. Uro på makronivå kan bli til uro på mikronivå ved at gamle konflikter kan blusse opp, sier Øyvind Aadland, generalsekretær i Strømmestiftelsen.

Verdens nyeste stat har den siste tiden vært preget av voldelige konflikter mellom ulike stammer. Urolighetene har drevet rundt 6oooo mennesker på flukt og flere har mistet livet.

Kuron, hvor fredskorpserne har vært stasjonert til nå, er en avsidesliggende landsby. Den isolerte beliggenheten er ikke gunstig dersom noe skulle skje. Det hjelper heller ikke at det i det siste har pågått en forflytning av militære konvoier forbi Kuron, noe som bidrar til å gjøre situasjonen mer ustabil.

- Vi valgte derfor å ta en time-out og sende fredskorpserne til hovedstaden Juba, hvor de nå er i trygge omgivelser, sier Aadland.

Han legger til at det i denne saken er viktig å være nøktern, og at det ikke er en dramatisk situasjon.

- Ingen vil dra tilbake før vi opplever at de er trygge.