Sørnett

Trendy med energidrikk

ENERGIDRIKKERE: Fra venstre Even Askildsen, Roy Isaksen, Fagus Moss, Erik Tobiassen og Martin Brandt. FOTO: Knut Magne Momrak

ENERGIDRIKKERE: Fra venstre Even Askildsen, Roy Isaksen, Fagus Moss, Erik Tobiassen og Martin Brandt. FOTO: Knut Magne Momrak

Salget av energidrikker har tatt av, og ungdommer i Kristiansand drikker seg til søvnproblemer.

Publisert:

- Jeg kunne gjerne ha drukket et helt brett med Red Bull, sier Roy Isaksen (17). Kameratene på Kristiansand Katedralskole Gimle forteller at de ofte kan drikke opp til tre-fire Red Bull per dag. Ungdommene er ikke alene. Salget av energidrikker har doblet seg på to år, viser tall fra analyseselskapet Nielsen.

Fordi det er godt

- Jeg drikker Red Bull hele tiden når jeg er hjemme, også når jeg spiller pc. Energidrikk har blitt inngrodd i datakulturen. Hvis vi skal på dataparty er Red Bull noe av det viktigste for oss, fordi det er blitt en trend, mener Even Askildsen (17).

Guttene sier at effekten er minimal, men tror energidrikken vil gi mer effekt på jenter enn på gutter. Samtidig innrømmer noen av guttene at energidrikken også har blitt et problem.

[img26074_2RS]
- Jeg kan finne på å drikke Red Bull på skolen. Dette gjør jeg for å holde meg våken. Det funker først, men man blir veldig trøtt etter hvert. Dessuten merker jeg også at iblant blir jeg veldig hissig. Av og til merker jeg at det er vanskelig å få sove på kvelden, forteller Erik Tobiassen (17).

Vet lite om konsekvensene

Guttene vet lite eller ingenting om konsekvensene av mye energidrikk.  De er alle enige om at smaken er det viktigste, så de kjøper gjerne Red Bull istedenfor brus.

- Jeg får ikke noe effekt av å drikke Red Bull, men smaken er veldig god, sier Martin Brandt (17).

Eksperter advarer

Professor og assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, Jan Alexander, advarer mot energidrikken.

- Dette dreier seg om barn og ungdom som drikker store mengder koffein. Det kan være skadelig. Det går utover atferden, folk kan få søvnmangel og i verste fall kan det føre til hjerteklapp, sier Alexander.

Tidligere var Red Bull et legemiddel, men så ble det tillatt av EU, derfor ble det også lovlig i Norge.

- Mange eldre drikker kaffe, men vi gir da aldri barna våre kaffe. Koffeinet er et aktivt stoff som gir uheldig virkning på barn. Dette bør de ikke utsettes for. Dessuten kan de bli avhengige, sier Alexander til Sørnett.