Sørnett

Tror ikke foreldre kan nok om nettvett

Fire av ti norske barn var 11-16 år har vært innom nettsteder med skadelig innhold. (Illustrasjonsfoto)

Fire av ti norske barn var 11-16 år har vært innom nettsteder med skadelig innhold. (Illustrasjonsfoto)

Birte Simonsen ved UiA tror foreldrenes manglende kunnskaper om nettvett hindrer dem i å være gode nok veiledere for barna.

Publisert:

Birte Simonsen er dekan ved lærerutdanningen på UiA og var med på å skrive boken "Barn og unge på nett". Den handler om nettvett hos unge brukere. Simonsen mener at foreldrene ikke tar innover seg de risikoene som barnas nettbruk medfører.
- I undersøkelsene vi gjorde da vi skrev boken var det mange foreldre som uttalte at de var trygge på at barna ville komme direkte til dem hvis de så noe skummelt på nettet. Det viser at foreldrene har et ganske naivt syn på barnas nettbruk, mener Simonsen.

Europaversting

Før helgen avslørte en ny internasjonal undersøkelse at fire av ti norske barn har vært innom nettsteder med potensielt farlig innhold. Det vil si sider med innhold som for eksempel farlig slanking, selvskading eller hatefulle budskap.
Det er høyere enn Danmark og Sverige og nesten dobbelt så høyt som snittet i Europa på 21% Simonsen er ikke overrasket over at norske barn ligger i Europa-toppen når det gjelder farlig nettbruk.
- Norske barn har stor frihet når det gjelder nettbruken. Det synes jeg i utgangspunktet er positivt, men foreldre og voksne må være bevisste på at det finnes negative sider ved nettbruken. De farlige nettstedene er lett tilgjengelig også for barn og foreldrene er ikke gode nok til å regulere nettbruken for å forebygge dette, mener hun.

- Foreldre vet ikke nok

Simonsen mener det er et paradoks at foreldre som i den virkelige verden er veldig forsiktige ikke passer bedre på barnas nettbruk.
- Det er interessant at man knapt kan bruke en lekeplass med mindre den er polstret og følger alle sikkerhetsregler, mens barna får lov å bruke nettet uregulert og uten tilsyn. Det kan skyldes at foreldrene ikke har god nok kunnskap hva som faktisk befinner seg på nettet og hvor enkelt det faktisk er å få tilgang, selv for barn, mener Simonsen.

Det snakkes ofte om opplæring innen nettvett for barn. Bør dette også være aktuelt for foreldre?
- I aller høyeste grad. Foreldre må sette grenser og regulere nettbruken til barna. Da er det viktig at de vet hvordan nettet fungerer, sier Simonsen.

- Viktigste er at barna er hjemme

Kjellaug Tønnesen hos Barnevakten er enig i at foreldre kan bli mer oppmerksomme på barnas nettbruk.
- Mange foreldre er nok litt naive, og er kanskje mest opptatt av at barna skal ha utstyret og tilgangen slik at de ikke flyr til andre hele tiden. Man slapper liksom av når de er hjemme, men når de sitter foran PC-skjermen sin har de jo tilgang til alt mulig. Også destruktive nettsider, sier Tønnesen.

Hun tror også det er viktig at foreldrene regulerer barnas nettbruk, i tillegg til å være aktiv i barnas nettbruk.
- Det er viktig at foreldrene setter grenser som er tilpasset barnets alder og modenhet, men også at de setter seg ned med barna og forklarer hvordan de kan bruke nettet. I tillegg er det viktig at de viser interesse for barnas nettbruk og at barn og foreldre snakker med hverandre, sier Tønnesen

Har foreldre nok kunnskaper om internett til å være gode veiledere for barna?
- De vet endel om hva som befinner seg på nettet, men flere hadde kanskje blitt litt overrasket hvis de hadde fått vite alt som barna har tilgang på. Derfor er det viktig at vi kommer med fakta og informasjon når vi snakker med foreldrene. Så de har et realistisk innblikk i både gleder og utfordringer, sier Tønnesen.

- Høyere andel 16-åringer

Tønnesen er overrasket over at undersøkelsen viser at norske barn prosentvis er mer på destruktive sider enn barn i nabolandene Danmark og Sverige.
- På grunn av stort omfang og lett tilgang av slike sider er det kanskje ikke så overraskende at norske barn er mye på denne typen, men det er vanskelig å se en klar årsak til at våre barn er mer på farlige sider enn de i Sverige og Danmark som vi ellers bruker å sammenligne oss med, sier Tønnesen.
- Samtidig vil jeg kommentere at det er stor forskjell på en 11- og en 16 åring på nettet. Prosentandelen barn som har vært på denne typen nettsider er nok høyere jo nærmere man kommer 16 enn 11 år, legger hun til.