Sørnett

Tror på kunnskap og diskusjon

Salomonsen synes det er triste tall i den ferske undersøkelsen. (Heidi O. Roland)

Salomonsen synes det er triste tall i den ferske undersøkelsen. (Heidi O. Roland)

Joseph Salomonsen mener islamfrykt er en uting i Norge. Han er ikke overrasket over den ferske undersøkelsen som viser at 24 prosent mener at muslimer utgjør en trussel for den norske kulturen.

Publisert:

- Det er kjente tall. Det er jo det som er den generelle trenden i hele Europa, sier Salomonsen om den ferske undersøkelsen gjort for NRK.

Salomonsen er statsviter, født i Iran og kom til Norge i 1987. Han er selv kristen, men han er langt ifra imot islam.

Salomonsen er bekymret for hvordan denne trenden er utbredt i Europa, og trekker fram England og English Defense Leauge som verstingene. Salomonsen synes det er trist at slike holdninger også finnes i Norge og på Sørlandet.

- Dette er høye tall, så dette er noe vi må begynne å ta mer alvorlig, poengterer Salomonsen.

Nestforstander i Muslimsk Union Agder, Akmal Ali, sier til NRK at muslimer har et ansvar for å bryte ned fordommer på Sørlandet. Han gir en oppfordring til muslimene at de må engasjere seg, være åpne, delta i debatter og invitere.

Eksponere seg selv

Salomonsen mener islamfrykt må stoppes ved kunnskap og diskusjon.

- Det man ikke kjenner til, er man redd for, forteller Salomonsen.

Salomonsen mener at man må eksponere seg selv.

- Eksponering vil skape forståelse, og forståelse vil videre skape samhørighet.

Tallene i Oslo er mye lavere enn andre steder i landet. Kun seks prosent tror at islam er en trussel mot den norske kulturen. Dette mener Salomonsen støtter hans teori.

Salomonsen drar fram Antirasistisk senter sin Tea Time aksjon som en av de beste tiltakene for eksponering.

Tidligere FrPer

Salomonsen har en fortid i FrP. Da han kom til landet, ville han engasjere seg i et parti som var for mindre skatter og mindre byråkrati. Da fikk han beskjed at FrP var partiet for han. Men etter hvert så han en del ting som han ikke likte.

- Det er ikke partiet som forandret seg, det er jeg som forandret meg.

Etter at han begynte å studere statsvitenskap og så nærmere på Europas historie, så han at nasjonalismen er en fellesnevner til mye av det negative som har skjedd i Europa det siste århundret.

- Da fikk jeg en nærmest allergi mot nasjonalisme. Dette er ikke noe jeg vil være med på.

Han reagerte på at det står i partiprogrammet til FrP at de tar sterk avstand fra enhver form for forskjellsbehandling basert på rase, etnisitet og religion.

- Det står sterk avstand fra, ikke litt, men sterk avstand. Til og med SV har ikke dette i sitt partiprogram, sier en engasjert Salomonsen.

- Frp har det, det er kjempe flott. Men det er ikke verd papiret det står skrevet på. Når man tar og sier at å gå med kors er veldig greit å gå med på skolen, men hijab må være forbudt. Det er jo forskjellsbehandling basert på religion.

Mangelfull undersøkelse

Salomonsen syns lite om vinklingen Fædrelandsvennen hadde rundt denne undersøkelsen i dag. Han synes det blir feil å sammenligne Sørlandet med Oslo. Men mener også at denne undersøkelsen er litt tynn.

[img48603_2RM]

- De spør ikke en komplett liste. De har spurt føler du at det er mange muslimer, men det de skulle gjort var å stille et oppfølgingsspørsmål der de spør vedkommende om hvor mange muslimer den tror bor i Norge.

På spørsmålet om man synes islam er en trussel, mener Salomonsen at man kunne spurt om de vet hva Sharialoven sier om selvmord. Han forteller at selvmord er en av de groveste syndene man kan gjøre i islam.

Salomonsen synes lite om de som tar ting i Koranen ut av kontekst, og sier at det samme kan gjøres med Bibelen.

- I det nye testamentet står det, for den som vil berge sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld skal finne det. Er dette en oppfordring til selvmord? spør Salomonsen.

Undersøkelsen viste også at 65 prosent på landsbasis ikke har en muslim i sin omgangskrets og hele 42 prosent hadde vært positiv til at en i nær familie ble kjæreste med en muslim. 1000 mennesker ble spurt i denne undersøkelse.