Sørnett

Tror praksis fører til frafall

For Elin Hagen (t.h.), Elisabeth Omestad, Solveig Anita Høeg og Vilde Heggen er det praksisen som hjelper dem gjennom en ellers tung eksamensperiode. De tror likevel at mye praksis kan være grunnen til at mange avbryter studiene. (Foto: Linn Johansen)

For Elin Hagen (t.h.), Elisabeth Omestad, Solveig Anita Høeg og Vilde Heggen er det praksisen som hjelper dem gjennom en ellers tung eksamensperiode. De tror likevel at mye praksis kan være grunnen til at mange avbryter studiene. (Foto: Linn Johansen)

Nesten 3 av 10 allmenn- og grunnskolelærerstudenter avslutter et påbegynt studie uten fullført grad. Etter halvannen måned i studiet på UiA ble Vilde Heggen (20) kastet rett ut i praksis. Da vurderte hun også å droppe ut.

Publisert:

Et undersøkelse fra SSB viser at en høyere andel avslutter et påbegynt studie uten en ferdig utdanningsgrad.

- Jeg var veldig usikker i begynnelsen. Jeg kom rett fra videregående, og skulle ut i praksis allerede i september. Det var en stor utfordring, og jeg var inne på tanken å slutte, innrømmer Vilde Heggen (20).

Hun går nå andre året på lærerstudiene ved Universitetet i Agder, glad for at hun klarte å bite i seg angsten og fortsette studiene.

- Nå føler jeg meg sikker på at jeg har valgt riktig. Det tok bare litt tid, sier hun.

Mer krevende enn forventet

Vilde sitter i klasserommet sammen med studievenninnene Solveig Anita Høeg (20), Elin Hagen (22) og Elisabeth Omestad (19).  De innrømmer alle at studiene er vanskeligere enn de først forventet, men er fast bestemte på å fortsette mot en grad.

-I begynnelsen var praksisen det mest krevende. Nå har vi vært gjennom hele tre praksisperioder, og det har blitt mye gøyere, sier Solveig.

Jentene tror den store andelen praksisperioder er mye av grunnen til at folk dropper ut.

- Når jeg er ute i praksis så tenker jeg jo at det er dette jeg vil. Men praksisperiodene kan også hjelpe folk til å forstå at de har valgt feil retning, dermed slutter de, tror Solveig.

For jentene er praksisperiodene en slags gulrot gjør at de holder motet oppe gjennom eksamener, men de har lagt merke til at flere og flere har sluttet etter å ha vært ute i praksis.

- Det er vanskelig å svare på akkurat hvor mange som har sluttet, de forsvinner liksom bare én etter én, sier Solveig.

Syv ble til tre

Solveig er en av syv studenter som først valgte musikkfaget. Nå er de bare tre igjen.

- Tre stykker har avbrutt studiene, mens en har byttet over til en annen lærerutdannelse, forklarer hun.

På Universitetet i Agder har de ingen konkrete tall for hvor mange som avbryter allmenn- og grunnskolelærerstudiene. Det på grunn av avvik som permiteringer, bytte av institusjon og internasjonale studier.

Gir studentene veiledning

Studieveileder ved grunnskoleutdannelsene på UiA, Kristian Andersen, forteller at de tilbyr alle lærerstudenter veiledning underveis.

- Noen får kalde føtter etter den første praksisperioden første året. Da får alle muligheten til å tenke høyt sammen med ei av veilederne, slik at de får tenkt seg ordentlig om før de dropper ut, sier Andersen.

Han sier at de på UiA hele tiden jobber for å få til et bedre og mer interessant studietilbud.

- Det er noe vi jobber med hele tiden, og som vi aldri kommer i mål med. Vi har bestandig et mål om å gjøre opplegget best mulig for studentene.

Ut over det tror ikke Andersen det er noe de som administrasjon kan gjøre for å holde på studentene som ikke ønsker å fullføre.

- Siden vi har så mye praksis er det lett for studentene å finne ut om de har valgt feil retning. Det kan ikke vi gjøre noe med, annet enn å hele tiden gi dem tilbud om veiledning, sier han.