Sørnett

Tvangslidelser med humor

Torsdag er verdensdagen for psykisk helse. For å få dette frem i lyset har teatergruppen "Teater Via Alma" satt opp en forestilling som på en humoristisk måte tar for seg tvangslidelser.

Publisert:

http://www.youtube.com/watch?v=0STT-BQFjkc&feature=youtu.be
Forestillingen er basert på et forskningsprosjekt om tvangslidelser, og tar for seg noen av de vanligste tvangslidelsene i håp om å skape mer åpenhet rundt psykisk helse. De tre medlemmene i "Teater Via Alma", Ida Fugli, Marit Wergeland-Yates og Øystein Flemmen, mener at det er viktig å få psykiske lidelser frem i lyset for å gi folk mer kunnskap om dette.

Gjennom dette teaterstykket håper gruppen på at de kan gjøre det lettere for folk å snakke om psykisk helse. I stykket viser de hvordan tvangslidelser fungerer i hverdagen, og hva det kan gjøre med et menneske. I tillegg legger de vekt på at det er håp, og at det er mulig å komme seg ut av tvangslidelsene.

 

- Vet lite om psykiske lidelser

Kristian Landmark har slitt med ulike tvangslidelser, noe som i perioder av livet hans har gått hardt utover arbeidet. På det verste ble arbeidsmengden hans redusert med 70-80%.  Han har selv opplevd at folk vet svært lite om psykiske lidelser, og synes det er viktig at noen bringer problematikken frem i lyset.

-Når jeg holdt på der, er det som å se den karakteren i forestillingen. Man bygger seg et nett av ritualer og bygger dagen sin rundt det, sier Landmark.  Han synes at "Teater Via Alma"  godt har klart å fange øyeblikkene slik som han opplever det, der man på mange måter skaper en liten konkurranse med seg selv.