Sørnett

Umulig å være student uten sommerjobb

Christina Kristiansen trives i sommerjobben sin hos DNB.

Christina Kristiansen trives i sommerjobben sin hos DNB.

Det er snart sommerferie for studentene i Kristiansand. Det vil for mange være late dager på stranden, men for de fleste studenter er dette en tid for jobb.

Publisert:

Økonomistudent ved UIA, Christina Kristiansen har jobbet i DNB de siste sommerferiene. Hun mener at å ha en sommerjobb er helt nødvendig.

- Studiestøtten er altfor liten alene. Dessuten skaper det erfaring til når man skal søke jobb. Det er også veldig fint å ha på CVen.

Sosialt arbeid-student Andrea Jansen har jobbet en del på sykehjem i feriene. Hun forteller at det å ha jobb i sommerferien, absolutt er helt nødvendig for egen økonomi og studenttilværelsen som fortsetter til høsten.

- Hvem har råd til å leve som student uten sommerjobb? Å jobbe i feriene gjør det veldig mye lettere å være student, i og med at stipendet ikke dekker alle utgiftene jeg har.

Men det er ikke bare positivt med jobb i ferien for studentene.

- Det er samtidig veldig kjedelig å måtte jobbe hele ferien, etter et helt skoleår med mye lesing og mange eksamener. Det er kjipt å måtte jobbe mens andre er ute og reiser, og ligger på stranden, forteller Jansen.

Det er heller ikke like lett for alle å få tak i en sommerjobb.

- Det kan dessuten være vanskelig å få tak i jobb for sommeren, det har jeg også selv opplevd. Det er veldig kjipt for de som ikke får det, forteller Jansen videre.

Lånekassen tildeler studiestøtte etter satser og forskrifter som er vedtatt av politikere. Derfor har de som prinsipp at de ikke kan uttale seg om studiestøtten. Høyrepolitiker Henrik Asheim derimot, kan fortelle at studiestøtten er viktig for studenter, og at beløpet er på vei oppover.

- Studiestøtten har stått bomstille veldig lenge, og har først begynt å øke nå de siste årene.

Han mener likevel at sommerjobb skal være en del av den lange ferien studentene får.

- Det at studentene må jobbe litt i de to månedene de har fri på sommeren, er helt naturlig og det tror jeg også de forventer.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har uttrykt misnøye med tidligere økning i studiestøtte etter et intervju i inside24.

- Jeg hadde forventning om en større økning i studiestøtte, ettersom ni av ti studenter sier at de ikke kan leve av dagens studielån. En god huskelapp til alle studenter er å sette opp et godt budsjett, samt å huske å se etter studentrabatter og tilbud, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Inside.

I år har stortinget vedtatt en plan om å trappe opp utdanningsstøtten gradvis fra 10 til 11 måneder. Det skal skje over fire år, fra 2017 til 2020. Den første utbetalingen kommer nå i juni.

Andrea Jansen er veldig fornøyd med dette vedtaket.

- Det synes jeg er veldig fint. Det er kjedelig at det er bråstopp på pengene i mai, spesielt fordi de man leier hos også skal ha betaling i sommermånedene. Det blir utrolig fint med gradvis økning i studiestøtte, selvom jeg snart er ferdig student.