Sørnett

Undersøkende journalistikk gruppe 6: Bolighaier tjener gode penger på studenters bekostning

Bolighaier: Studenter i Kristiansand opplever å bo under dårlige boforhold. Her er et illustrasjonsbilde av en gate i Kvadraturen. (Foto: Jonas Borge Svendsen)

Bolighaier: Studenter i Kristiansand opplever å bo under dårlige boforhold. Her er et illustrasjonsbilde av en gate i Kvadraturen. (Foto: Jonas Borge Svendsen)

Uvitende og desperate Kristiansand-studenter flytter inn i dødsfeller for å spare penger. - Studenter blir utnyttet, mener Bjørn Harald Andersen i plan- og bygningsetaten.

Publisert:

- Jeg har ikke noe mer å snakke med deg om, sier utleieren konstant.

Dette er reaksjonen når vi konfronterer en utleier fra Kristiansandsområdet med fakta vi har funnet om to soverom han leier ut ulovlig i en kjeller.

- Er du klar over at de to rommene du leier i kjelleren er ulovlig?

- Jeg trodde det var rømningsveier ut og inn der, som har vært sjekket av en megler. Han sa det var sånn i hele byen, og at det var lovlig.

Vi kontaktet ansvarlig megler på det tidspunktet leiligheten ble solgt, og Glenn Johnny Olsen sier at dette ikke kan ha vært tilfelle.

- Vi meglere uttaler oss aldri om en rømningsvei er godkjent eller ei. Vi bruker profesjonelle takstmenn til dette, sier Olsen til Sørnett.

Når vi konfronterer utleieren videre med plantegningene som viser at de to soverommene han leier ut egentlig er boder, sier han:

 

- Nå er jeg bortreist, så jeg får se på det når jeg kommer hjem.

[img135826_2RM]

- Men de siste plantegningene som er registrert når du tok over leiligheten viser jo at de to rommene i kjelleren er registrert som boder. Det har heller ikke blitt søkt eller godkjent som soverom av plan og bygningsetaten. Men du har fortsatt leid ut dette, til tross for at dette ikke var lov. Mener du at du ikke var klar over det?

- Ja, det har jeg ikke vært klar over i den forstand at er tre rømningsveier, og det har blitt sagt at hele kvartalet har vært sånn.

- Det må fortsatt søkes om. Du har leid ut i lang tid og du leier ut flere leiligheter i byen. Så du er vel ganske inneforstått med reglene?

- Jeg har ikke mer å snakke med deg om akkurat nå, svarer han før han legger på.

Etter samtalen med uteleier kontaktet Sørnett Bjørn Harald Andersen i plan- og bygningsetaten.

- Jeg stiller et stort spørsmålstegn til at en profesjonell utleier påstår at han ikke er klar over de ulovlige forholdene i denne leiligheten. Ved overtakelse av leiligheten mottok han seksjonstegning som klart viser at rommene i kjelleren er kun klassifisert som bod, sier byggesaksleder i kommunen Bjørn H. Andersen.

Vanskelig situasjon for studenter
For at studenter skal finne seg steder å bo i Kristiansand er de avhengige av det private boligmarkedet. Steder som Kvadraturen, Grim og Lund er populære blant studentene i byen, men ikke alle opplever å få den kvaliteten på boligplassen som det er forventet. For å få økonomien til å gå rundt velger noen å flytte inn i rimeligere alternativer der standarden ikke er på topp.

Gamle bygg som er dårlig isolert, dekket med mugg og ikke har tilstrekkelige rømningsveier er bare noe av det som beskriver de verste leilighetene i byen. Lars Kyrre Pilskog flyttet i fjor inn i den leiligheten vi konfronterte utleier om, noen måneder etter skolestart. Han var på det tidspunktet i en desperat situasjon der han trengte et nytt sted å bo.

- Jeg fikk høre om leiligheten gjennom noen kamerater som bodde der. Jeg gikk å så rommet før jeg skrev kontrakt og konkluderte med at det så helt greit ut, men det var en lav standard på rommet. På grunn av bosituasjonen min tok jeg likevel rommet, forteller Lars Kyrre Pilskog til Sørnett.

Sørnett har vært å sett på leiligheten der Pilskog bodde hvor rømningsveien blant annet ikke er godkjent. Se video under:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Mugg og dårlig isolasjon
Men etter noen uker merket han at det begynte å komme mugg i soveromsvinduet. I tillegg rant det vann inn fra veien utenfor på grunn av dårlig isolasjon.

- Jeg sendte en mail til huseier der jeg kartla situasjonen, og om det var noe vi kunne gjøre for å forbedre den.

Det er da problemene med huseier starter for Pilskog.

- Det går to uker uten at jeg hører noe fra han og i tillegg begynner det å bli ekstremt dårlig luft på rommet. En dag kommer han likevel inn med en varmeovn og forteller at en fyr har vært innom for å teste luftfuktigheten i rommet. Dette uten min godkjennelse. Jeg får videre beskjed om å lufte mer på rommet, men vi var i oktober når dette skjedde så det ville bli ekstremt kaldt hvis jeg luftet. I tillegg kunne jeg ikke lufte når jeg ikke var hjemme siden innboforsikringen ikke vil fungere ved et eventuelt innbrudd.

Truet med politianmeldelse
24-åringen valgte derfor å kontakte plan- og bygningsetaten for å få hjelp med problemet. Da fikk han vite at det hadde vært flere klager på leiligheten og at det ikke var lov å ha soverom i kjelleren siden eieren ikke har søkt

om det.

[img135826_3RS]

- Kommunen sa at de ikke kunne gjøre noe med det. De kunne jobbe med dette før, men det har blitt begrenset hva de kan gjøre på grunn av små ressurser. Jeg fikk heller beskjed om å eventuelt politianmelde dette.

- Dermed sendte jeg en mail til eier at jeg var nødt til og terminere kontrakten min siden det ikke var gjort noe med situasjonen. Det gikk to uker uten at depositumspengene var tilbake på min konto, så jeg truet med politianmeldelse hvis pengene ikke kom snarest. Da fikk jeg pengene inn samme dag, så det viser jo at han er redd for å bli anmeldt, forteller Pilskog.

- Hvordan holdning følte du han hadde til dere som bodde der?
- Jeg har kun møtt han et par ganger, og han er en slu fyr. Han bare leier ut ulovlig, men han vil ha så lite som mulig med leiligheten å gjøre. Holdningen hans er at de som bor der må ordne opp i ting selv. Jeg måtte i tillegg vaske rommet mitt selv når jeg flyttet inn. Ingenting var klart.

Den aktuelle leiligheten i Kvadraturen har tidligere fått klager fra publikum:

«Klage på ulovlig utleie 21. November 2007 Det er et stort problem med utleie generelt i ….. . Vi som naboer har i lang tid måtte holde ut med høyt støy, forsøpling og mye uroligheter i hva som ser ut til å være en ren utleie bygning. Som annonsen viser leies leiligheten ut til 12.000,- kroner måneden der det har bodd 3-4 personer, disse er derfor nødt til å bo i kjelleren ettersom det kun skal være 2 soverom i første etasje. Vennligst ta en kontroll i begge leilighetene i første etasje, slik at dette kan bli et bedre bygg å bo i.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

[img135826_4LM]

Ser kun toppen av et isfjell
Når studenter sender inn klager på dårlige boligforhold er det plan- og bygningsetaten i Kristiansand som får oppgaven å varsle huseier om situasjonen. Bjørn Harald Andersen jobber som byggesaksleder i Kristiansand kommune og har blant annet som oppgave å håndtere bekymringsmeldinger fra publikum.

Han forteller at de kun ser toppen av et isfjell, og at problemet er ganske omfattende. En kombinasjon av å bryte privatlivets fred og begrensende ressurser i kommunen gjør det vanskelig å gå dypt inn i problemet.
- Vi sender først ut varsel til huseieren om en mulig ulovlighet og da får de tre uker på å forklare seg. Men ofte er det slik at det er to sider av en sak, så eieren får alltid mulighet til å komme med sin forklaring før det eventuelt blir sendt ut et pålegg eller at det blir fattet et vedtak. Det er forvaltningsloven som gjelder i slike tilfeller, forteller Bjørn Harald Andersen til Sørnett.

Studenter blir utnyttet
- Hva skjer så videre? Har du inntrykk av at huseieren tar varselet seriøst?
- Noen sier beklager og sier at problemet skal bli fikset, og ofte så avslutter vi saken. Da vet vedkommende hvert fall at det han driver med er ulovlig. Men noen ganger får vi vite at det om et eller to år igjen bor folk der ulovlig, så kan det hende at vi går videre til politianmeldelse. Men de fleste skjønner alvoret ved den første advarselen, sier Andersen.

Han forteller videre at det som oftest er studenter som sender inn bekymringsmeldinger.

[img135826_5RS]

- De prøver å komme seg ut av et leieforhold for de ser selv at kvaliteten er for dårlig. Så har de gjerne betalt et depositum på tre måneders leie å får ikke de tilbake fra huseier. Vi hadde nylig en slik situasjon, og da måtte vi sende ut et varsel.

- Er det din oppfatning at det er typisk av utleiere å utnytte studenter i en sårbar situasjon?
- Det kan ofte se ut til at studenter blir utnyttet ja, og spesielt rett etter skolestart får vi mange henvendelser, forteller Andersen.

- Det vil alltid være noen verstinger
Når studenter flytter til Kristiansand fra byer langt unna skjer det ofte at de tar leiligheter usett siden de ikke har mulighet til å komme på noen visning før skolestart.
- Jeg vet ikke hvor vanskelig det er for studenter å finne seg plass og bo, men vi oppfordrer studenter til å ta kontakt med teknisk etat for å sjekke ut om det er lovlig der de vurderer å flytte inn.

Andersen har inntrykk at boligmarkedet har blitt bedre og at folk tenker seg bedre om når de velger seg sted å bo.

- Vi har fått mindre tips de siste årene, så vi tolker det som at markedet har bedret seg. Men det vil alltid være noen verstinger som leier ut til de svakeste i samfunnet. Vi er fortsatt avhengig av tips fra publikum.

Brannstasjonen klar over problemet
Hans Arne Madsen jobber i forebyggende avdeling ved Kristiansand brannstasjon. Han har i mange år opplevd at studenter i byen lever under dårlig forhold. Sørnett møter han utenfor en leilighet i Kvadraturen der soverommet i kjelleren kun har et lite soveromsvindu med et jerngitter utenpå.

- Dette fungerer ikke som en alternativ rømningsvei. Det ser jeg med en gang. Det holder ikke mål i forhold til størrelse, heller ikke med det gitteret og den dumpen foran. Hvis det på vinteren ligger mye snø og is nede i denne dumpen er den fullstendig uegnet som rømningsvei under en eventuell brann, forteller Hans Arne Madsen til Sørnett.

Ved en eventuell situasjon der en leilighet ikke er godkjent i forhold til brannsikkerhetsreglementet, er det Madsen og brannstasjonen sin jobb å informere plan- og bygningsetaten slik at de kan se nærmere på saken.Men Madsen opplyser om at de har veldig mye å gjøre, slik at det sjelden blir gjort noe med saken. Brannvesenet har heller ikke rett til å komme uanmeldt til folk for å gjøre kontroller, så sjelden kommer ikke de dårlige boligforholdene fram i lyset.

- Vi bor ikke i Russland, så vi kan ikke bare komme uanmeldt til folk for å gjøre kontroller, forteller han.

[img135826_6RS]

Studenter styrer markedet
- Med slik systemet er med dere og bygningsetaten. Føler du dette går ut over studenter og andre ressurssvake personer som ikke har midler til å bo under bedre forhold?

- Slik jeg ser det er det studenter som styrer boligmarkedet, og ikke utleier. Hvis studenter hadde blitt felles enig om at de ikke gidder å bo under slike omstendigheter og takket nei hadde ikke slike situasjoner vært så utbredt, men så lenge de sier ja og er villig til å risikere sitt eget skinn for å bo under slike forhold som blir tilbudt for at huseiers lommebok skal bli feitere, så er de med på å styre markedet, forteller han.

Madsen sin oppfordring er å ikke velge den første leiligheten man kommer over, og heller er litt mer kritiske.

- Studenter må være mer kritiske og si nei. Nå sier jeg ikke at alt er deres feil, men jeg har sansen for kritiske studenter som ringer og tar kontakt med oss om de er usikre.

- Har du det inntrykket at studenter er klar over hva som er godkjent og ikke når det gjelder brannsikkerhet?

- Det første man må ha er en magefølelse som forteller om dette er greit eller ikke. Magefølelsen er som regel grei å følge. Plan- og bygningsetaten sier at man skal ha en alternativ rømningsvei og en hoved rømningsvei. Det er den man bruker hver dag. Har man dette i orden skal man ha en god magefølelse på hva som er greit, forteller Madsen.

Kommuneoverlege: - Jeg er bekymret
Dagfinn Haarr jobber som kommuneoverlege i Kristiansand. Han forteller at faren ved å bo i et rom med fukt og muggskader kan være direkte helseskadelig.

- Det er allergifremkallende og kan gi luftveisplager og hos følsomme mennesker kan det gi alvorlige sykdommer, forteller Haarr til Sørnett.

Haarr sier at han er bekymret for alle disse utleieboligene som har fukt og mugg. Det er ikke noe kontroll av det og som regel må leietaker ta affære selv.

[img135826_7RS]

- Vi mangler de veldig gode og solide offentlige reglene for å ta tak i dette problemet. Samtidig som markedet ikke fungerer, fordi leietaker ofte er i en underlegen posisjon.

- Hvis du bor i en slik leilighet som vi har funnet, hva anbefaler du å gjøre da?

- Dessverre så er det sånn at man bare må flytte ut altså. Det som er fortvilende er hvis det er en useriøs utleier som ikke bryr seg så veldig mye om dette, som vi har mange eksempler på, bare maler over og leier ut på nytt. Sånn som det har vært en stund med dårlig tilgang på studentboliger, så tar jo folk det de får tak i. Men det er viktig at leietaker prøver å sikre seg best mulig mot sånne situasjoner, sier kommuneoverlegen.

 

[nggallery id=562]