Sørnett

Uoppklart drap på kenyansk redaktør

John Kituyi Foto: The Star Media

John Kituyi Foto: The Star Media

John Kiutyi ble angrepet av to menn på motorsykkel da han var på vei hjem.

Publisert:

John Kituyi var redaktør i den Kenyanske avisen Mirror Weekly, som holder til i byen Eldoret i Kenya. Avisen hadde i all hovedsak et regionalt fokus, men tok for seg viktige nasjonale hendelser. Kituyi kom med krass kritikk mot daværende fungerende president i 2015, William Ruto. Ruto var siktet for å ha oppfordret til vold og uroligheter i kjølvannet av det kenyanske valget i 2007.
Rettsaken ble henlagt i Den Internasjonale Domstolen i Haag i 2014. I forbindelse med rettsaken ble Meshack Yebei, et sentralt vitne drept. Kituyi og redaksjonen hans etterforsket drapet på vitnet i rettsaken, dog uten hell.

I ukene Kituyi så på saken mottok han, og flere journalister fra byen ukentlige trusler. Den 30. april 2015 ble han drept på vei hjem fra en bar han hadde vært på etter jobb. Han ble slått gjentatte ganger med en stump gjenstand. Han ble fraktet til sykehus, men livet sto ikke til å redde. En mann er i forvaring, da han ble funnet med mobiltelefonen til Kituyi. Rettsaken pågår fremdeles. Tre journalister og et familiemedlem mener han ble drept blant annet fordi han skrev en artikkel med overskriften; ICC plot to jail Ruto. Bemerkelsesverdig nok, er ikke artikkelen å finne på nett.Committe To Protect Journalists kom i May 2015 med en begjæring til myndigheten i Eldoret om å spore opp drapsmennene.

[faktaboks]

Sprer frykt blant journalister
Drapet på den kenyanske redaktøren har spredt frykt i regionen. Kenya er egentlig et land med forholdsvis god pressefrihet. Sett i Afrikansk sammenheng. Noen uker etter drapet på Kituyi ble en annen journalist kidnappet. Michela Olinga, journalist i The Standard, ble kidnapped av ukjente menn. Han ble senere sluppet fri og advart mot å skrive saker om usikkerhet angående noen grensebestemmelser i en del av Kenya. Olinga kom heldigvis til rette. Bare 11 000 shilling ( 850 kroner) fattigere. Dette skiller seg ut fra drapet på Kiutu, der gjerningsmennene kun stjal mobiltelefonen hans.
Vold mot journalister i Kenya har økt de siste årene, ifølge CPJ (Komiteen for å beskytte journalister). Journalister har fått en tøffere hverdag. Siden januar 2015 har det vært 19 rapporter fra journalister som sier de har blitt truet eller angrepet. Offentlige tjenestemenn har vært involvert i 16 av disse 19 tilfellene.

Håp på bedring
Moses Njaghi(40), Journalist i Standard Media, forteller at han vet av enkelte journalister  har fått kjenne på at myndighetene følger med. Han henviser til drapet på Kituyi, og insinuerer at det fortsatt er en ganske lang vei og gå.
-Selv om det på papiret er bedre nå, sitter det fortsatt menn med mye makt, som har litt for god kontroll, sier Njaghi.  Kenya ligger på 95.plass av total 180 land i verden når det kommer til pressefrihet, og er merket som delvis fritt.
-Vi håper at vi klatrer på indexen i takt med resten av de andre afrikanske landene, forteller den erfarne journalisten. Selv har ikke Njaghi opplevd noen form for kontroll av myndighetene. Han mener at på tross av mye elendig som har skjedd, har han håp om at pressefriheten vil bli bedre. Han snakker varmt om nordiske land, når det kommer til saken.

Les også:

Oppgave 1: Et politisk kaos.

Oppgave 2: Et demokrati i utvikling

Oppgave 3: Uoppklart drap på Kenyansk redaktør

Oppgave 3: Fryktløs stemme mot regjeringen 

Oppgave 3: Journalister risikerer livet

Oppgave 4: Våpen mot hodet

Oppgave 5: Kenya i det norske mediebildet