Sørnett

Vågsbygd på topp og Grim på bunn i årets tv-aksjon

Fylkesaksjonskoordinator Tv-aksjonen Ragna Marie Henden i Vest-Agder er begeistret over oppmøte av unge bøssebærere i Kristiansand.

Fylkesaksjonskoordinator Tv-aksjonen Ragna Marie Henden i Vest-Agder er begeistret over oppmøte av unge bøssebærere i Kristiansand.

Elendig høstvær gav ekstra store inntekter til tv-aksjonen i Kristiansand.

Publisert:

Vest-Agder har økt innsamlingsinntektene fra i fjor, og Kristiansand ligger som nummer tre over storbyene som gav mest i Norge. Fylkesaksjonskoordinator Ragna Marie Henden i Vest-Agder tror saken inntektene går til er vesentlig for at folk åpnet lommeboka i år.

Pengene som samles inn skal gå til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid med demenssaken. Demens er noe som rammer mange i Norge, og derfor engasjerer sterkt. Saken føles nær og personlig. Kanskje mer enn Amnestys arbeidsområder, som var fjorårets innsamlingsformål.

Kristiansand samlet i år inn 1,73 millioner kroner bare fra bøssebærere, og slo dermed fjoråret med 400.000 kroner. I disse tallene er penger gitt fra næringsliv, lag og foreninger holdt utenom. Henden forteller at selv om Kristiansand ser en desidert økning fra i fjor, tror hun det ligger mer bak økningen enn bare spesiell gavmildhet blant sørlendingene denne høsten.

- I fjor var det veldig godt vær, og det gjorde at flere var bortreist på tv-aksjondagen. Da var det færre som åpnet opp dørene, og færre som var bøssebærer. I år var det dårligere vær, og det gjorde nok at flere var hjemme og kunne bidra.

-At så mange unge bidrar viser at den norske dugnadsånden ikke er utdøende, men lever videre med neste generasjon

Allikevel bød høstværet på problemer i Kristiansand. Alle bydelene i Kristiansand økte innsamlingsinntektene i år, bortsett fra en.

- Grim hadde problemer med for få bøssebærere. Vi har noen faste som går med bøsser der hvert år, men fordi det var Sørlandsk lærerstevne fredagen, var det mye fri fra skoler og barnehager. Derfor hadde mange av de faste bøssebærerne dratt bort allikevel. Det kan jo også ha vært at noen bøssebærere ikke ville gå på grunn av det dårlige været i år.

På topp av bydelene som gav mest ligger Vågsbygd som samlet inn rundt 250.000. Henden forteller at dette ikke var en overraskelse.

- Det er en slags konkurranse mellom bydelene på hvem som gir mest. Men det er så mange som bor i Vågsbygd, at det blir aldri helt rettferdig. De har også gjort en god jobb med å reklamere for å gå som bøssebærer der, så det hjalp nok også, forteller Henden.

Ungdommen imponerer

Hun er imponert over alle som har vært med å bidratt til tv-aksjonen, men noe skilte seg ut i år.

- Det var så utrolig mange unge som var med og gikk. Mødre med små barn, og studenter. Det gjorde meg spesielt glad. Det viser at den norske dugnadsånden ikke er utdøende, men lever videre med neste generasjon, forteller hun.

UiA har selv ikke gjort noe for å engasjere studentene, men da UiA løpet foregikk tidligere i høst, oppfordret Henden studenter der til å være med som bøssebærer.

Ikke helt nasjonal innsamlingsrekord

Det er ikke bare Sørlendingene som gir mer i år. Nrk melder at det er nasjonal innsamlingsrekord i år. Beviset på dette er de hele 224 millionene som har kommet inn fra bøssene landet over. Selv om antall millioner er høyere enn noen gang, gir folk mindre.

Forklaringen på dette er at dersom de innsamlede midlene justeres for kronekursen, var det i 1979 det kom inn mest penger. De 74,1 millioner kronene som kom inn til Flykningehjelpen tilsvarer i 2008-kroner 252 millioner kroner forteller Fædrelandsvennen. Det betyr vi enda har en vei å gå for å slå 70 tallets gavmildhet.