Sørnett

- Vi må kunne gifte oss på tvers av religion og hudfarge

- Hvor mye må jeg integrere meg, for å bli "norsk"? Dette var et av spørsmålene samfunnsdebattant Amal Aden fikk under foredraget i Kristiansand onsdag.

Publisert:

Foredragsholder og forfatter Amal Aden, her avbildet under foredraget på Kristiansand folkebibliotek. Foto: Eline Sunnvoll
 

- Det er viktig for ungdommene at de kan forelske seg, og ikke tenke hudfarge, religion og kulturbakgrunn. De skal føle seg norske, og kjærligheten skal være størst - større enn alt annet, sier samfunnsdebattant, forfatter og foredragsholder, Amal Aden.

Onsdag kveld holdt Amal Aden foredrag om temaet «Norsk nok – om kjærlighet og æreskultur» på Kristiansand folkebibliotek, for om lag 40 personer.

Aden mener at selv om foreldrene er uenige i valg av partner, skal ungdommen få lov til å bestemme selv.

- Kjærligheten skal være større enn både islam og kristendom. Når vi kan gifte oss på tvers av religion og hudfarge, nettopp da kan verden gå fremover. I et flerkulturelt samfunn må dette faktisk kunne gå an, insisterer hun.

Selv har Aden vokst opp i Somalia, hvor hun bodde i 13 år, før hun kom til Norge. Hun har gjort seg godt kjent over hele landet for sin kritikk mot religion og æreskultur, som hun selv mener er en stor brems på integreringen.

Engasjert Publikum

Under foredraget reiser en norsk-somalisk kvinne seg i salen og spør Aden om hvor mye hun må integrere seg, for å bli "norsk".

- Jeg beundrer deg for hva du har gjort, og det har jeg gjort siden et foredrag med deg for nesten ti år siden, åpner kvinnen.

- Men etter å ha lest boken din følte jeg at du fremstilte kulturen min på en negativ måte. Det er vanskelig å legge bort sin egen kultur, fortsetter hun.

Hun spurte også Aden om hva målet hennes er for å hjelpe sitt eget folk.

Til innlegget svarer Aden følgende:

- Respekt skal være gjensidig - uavhengig av religion. Jeg er ikke opptatt av den somalisk kulturen, men jeg er opptatt av alle kulturer.

Blant de oppmøtte var det mange som ville stille spørsmål, og det hendte at flere snakket i munnen på hverandre. Noen i publikum tok ofte ordet, men Aden var ikke redd for å avbryte dem og invitere andre til å snakke slik at alle fikk komme med spørsmål og meninger. En mann i salen avbrøt Aden gjentatte ganger  og ble tilslutt bedt om å forlate lokalet, mannen gikk tydelig frustrert ut uten at det ble skapt problemer for foredraget.

Trues på livet hver dag

- Jeg blir truet på livet hver dag, uten at jeg vil noen mennesker noe vondt, forteller Aden.

«Norsk nok – om kjærlighet og æreskultur» er et resultat av at EQuality fikk i 2014 midler av IMDi for å lage en kortfilm rundt dette temaet.

Filmen er basert på en kvinne Amal Aden kjenner. Kvinnen er norsk-somalisk, ved navn Almira, og forelsker seg i en etnisk norsk gutt. Forelskelsen er gjensidig og det oppstår en konflikt mellom Almiras kulturelle samfunn og hennes følelser.