Sørnett

Vi takler høstdepresjonen

Høstmørket kommer sigende på og mange tror at det er nå de store depresjonene kommer. Men helsevesenet merker den største pågangen i mai og juni.

Publisert:

- Det er en klar tendens til tungsinn om høsten, men da takler man det bedre. Det sier Helge Sølvberg som er psykolog ved Sørlandet sykehus. Han forklarer at den største pågangen fra deprimerte kommer i mai og juni.

- Da oppstår det en uoverenstemmelse mellom sinnsstemning og ytre omgivelser, sier Sølvberg. Det går mot sommer og man burde være glad. Hvis man likevel føler tungsinn blir det en stor kontrast mellom hvordan man har det og hvordan man føler man burde ha det.

- Det er da folk søker hjelp, forteller psykologen.

Melankolsk

Høsten kan riktignok by på mange utfordringer. Man blir mer isolert utover høsten og det er mindre å finne på i fritiden. Da er det i følge Sølvberg, lett å få gnisninger og spenninger innad i familien. For de som bor alene blir ensomheten mer fremtredende. Man får mer tid til å kjenne på det det vonde som man lettere styrer unna om sommeren.

- Høsten er jo tungsindighetens tid. Det er en melankoli i at løvet faller, det at noe har en ende, sier psykologen. Han forteller at november og desember har den nest største bølgen av pågang til den psykiske helsetjenesten.

Levekår

FN kåret nettopp Norge til verdens beste land å bo i. Uoverenstemmelse i hvordan man har det og hvordan man føler man burde ha det går igjen også her.

- Mange velstående opplever det som vondt å kunne gjøre alt man vil, men ikke orke det, sier Sølvberg.

Nøkkelord