Sørnett

Asylsøkere strømmer til Kristiansand

Stadig flere flyktninger finner veien til Kristiansand med Superspeed. FOTO: Karianne Sjønnesen Hinlo

Stadig flere flyktninger finner veien til Kristiansand med Superspeed. FOTO: Karianne Sjønnesen Hinlo

Flyktningestrømmen til Europa merkes også i Kristiansand. De siste fem ukene er det kommet flere asylsøkere med Color Line Superspeed enn i hele fjoråret totalt.

Publisert:

(Se hva som venter flyktningene på Color Line-kaien i videoen over)

[faktaboks]- For en måned siden så vi at det kom såpass mange flyktninger at vi besluttet å ha ekstra beredskap for å plukke opp de som kommer med ferga, forteller Jan Vidar Ødegård, avdelingssjef utlendingsseksjonen Agder politi.

De siste årene er det kommet mellom 40 og 50 asylsøkere via Color Line Superspeed fra Danmark til Kristiansand. I år er allerede 120 registrert. Beredskapsplanlegger i Agder politi, Rune Lindtveit kan informere om at 65 er kommet siden 14. september.

- Da begynte vi å merke at strømmen begynte. Nå kommer det 10 til 20 i uken. Antallet spretter litt opp og ned fra uke til uke, sier Lindtveit.

- Fordel med hurtig behandling

Tidligere i år kom det i gjennomsnitt en i uken. Av de som er kommet den siste måneden er over 80 prosent syrere. Få av dem viser reisedokumenter. Det bekymrer avdelingssjef Ødegård.

[img133870_2RM]

- I begynnelsen viste flere dokumenter. Dette er svært viktig for en avklaring av oppholdsgrunnlaget. Flyktninger med et reelt beskyttelsesbehov har ingen risiko med å vise dokumenter. Det er kun en fordel med en hurtig behandling, sier Ødegård.

Mange velger Larvik

- Tilstanden på de som ankommer er ulik. Noen bærer preg av å ha vært på reise i lang tid, forteller Ødegård.

Agder-politiet har imidlertid foreløpig ikke problemer med å håndtere den store økningen. Sammenlignet med ankomststeder lenger øst er det fremdeles en relativt liten andel som finner veien hit.

- Mange tar båten til Larvik istedenfor Kristiansand, siden det er nærmere Oslo.