Sørnett

En bærekraftig landsdel

Stoltenberg skryter av god næringsutvikling i Agder til tross for finanskrisen. Han mener regionen må fortsette å stå på. (Foto: Cecilia Breivold)

Stoltenberg skryter av god næringsutvikling i Agder til tross for finanskrisen. Han mener regionen må fortsette å stå på. (Foto: Cecilia Breivold)

Til tross for finanskrise i Europa, mener statsminister Jens Stoltenberg næringslivet i Agder har grønne og lyse fremtidsutsikter.

Publisert:

- Sørlandet har mye kontakt og eksport av varer med verden på grunn av sin beliggenhet. Dette gjør landsdelen ekstra sårbare for finanskrisen, forklarer statsminister Jens Stoltenberg.

Bli best
I sitt foredrag under Agderkonferansen trekker Stoltenberg likevel frem at det går bra med næringsutviklingen på Sørlandet. Han mener at orden i økonomien og aktiv næringspolitikk er viktige punkt for å få dette til. Men han tror det er mulig å bli enda bedre.

- Det absolutt viktigste er kunnskap og kompetanse. Utdanning, og spesielt enda flere ingeniører er nødvendig. Det handler ikke om å bli billigst, men å bli best, understreker Stoltenberg entusiastisk.

NHO-sjef John G. Bernander legger vekt på de samme prinsippene for å få til en bærekraftig utvikling.

- Vi må satse på miljøvennlig og fornybar energi for fremtiden. Til å utvikle dette trenger vi de klokeste hodene, sier Bernander.

Bernander trekker frem små kraftverk og vindmøller som eksempler på smarte løsninger for fremtiden.

Grønn energi og grønne arbeidsplasser

Agder Energi er en sentral aktør for produksjon av fornybar energi på Sørlandet. Konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi setter bedriften i en internasjonal sammenheng og understreker hvorfor fornybar energi er viktig å satse på.

- Klimautfordringen er en av vår tids største utfordringer. Med stadig større flyt av varer på tvers av landegrenser, blir fornybar energi som er produsert på Sørlandet en eksportvare til resten av Europa. Vi må få til et felles europeisk kraftmarked, forteller Nysted i Agder Energi.

[img51942_2RM]

Jens Stoltenberg mener det er viktig å tenke miljøvennlig uansett.

- Vi må kombinere økonomisk utvikling, arbeiderplasser og miljøvern. Om vi kobler sammen grønn teknologi og miljøvennlige arbeidsplasser, vil dette sikre både arbeidsplasser og et miljøvennlig samfunn, sier statsminister Jens Stoltenberg til sornett.no.

Ordfører i Lyngdal, Ingunn Foss, er enig i at klima er et veldig viktig å ta tak i.

- Klima er et viktig tema. Det er flott at statsministeren kommer ned hit for å delta på konferansen. Det setter ekstra fokus på en viktig og aktuell sak, sier hun.

[img51942_3RM]

Samlet landsdel
Foss poengterer at Agderkonferansen uansett er sentral for at Sørlandet skal stå samlet i utfordringene som møter landsdelen.

- Konferansen er en viktig møteplass for politikere og næringsliv. Vi knytter kontakter, og dette skaper et samarbeid på tvers i Agder. Utfordringene i næringsliv og politikk er like i hele landsdelen, og da må vi også løse dem felles, forklarer Ingunn Foss.

- Dialog er også nødvendig for å få til et godt samarbeid. Samarbeid er nødvendig for å få til utvikling, mener Stoltenberg.

Stasministeren avsluttet med å understreke at han har stor tro på at næringen i Agder skal fortsette å gå bra.

- Vær stolt av regionen deres og stå på videre, rundet han av med til stor applaus fra forsamlingen.

Se intervju med Jens Stoltenberg, Tom Nysted og Erna Solberg.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HJ49OD30Gl0&list=UUuRcWy6E7S_ptiAPFDJf1yA&index=1&feature=plcp[/youtube]