Sørnett

Fokus på spilleavhengighet

John-Olav Nilsen. Foto: Henriette Mordt

John-Olav Nilsen. Foto: Henriette Mordt

John-Olav Nilsen har slitt med spilleavhengighet hele sitt voksne liv. Nå trappes innsatsen mot spillavhengighet opp.

Publisert:

 -Jeg heter John-Olav og jeg er spilleavhengig. Det har jeg vært hele mitt liv.

John-Olav Nilsen (49) fra Kristiansand har brukt ni år av sitt liv på å vinne over avhengigheten sin. Han har vært avhengig av spillemaskiner og pengespill så lenge han kan huske. Det var først når moren hans døde at det gikk opp for han at han hadde ett problem.

-Jeg kan huske min bror sa til meg “Mor hadde bare 200 kr i kontanter i lomma når hun døde, føler du deg ikke ussel, John Olav? “. Da tenkte jeg okay, jeg er nok ute og kjører.

Da fant John-Olav ut at han hadde såret for mange mennesker og valgte å oppsøke behandling.

-Det er veldig vondt. Det å være spilleavhengig gjør at du alltid er blakk. Når du ser andre i øynene og vet at de har penger, så vet du at dine penger går til en spilleautomat… Når jeg gikk inn på en butikk eller cafe med en spilleautomat så kom suget med en gang, da måtte jeg spille, forteller John-Olav Nilsen.

Han er enig i at temaet er tabubelagt, men understreker at det ikke er vanskelig å være åpen om det når en først har tatt et valg.

Er miljøet stort her i kristiansand?

-Jeg vet ikke hvor mange datamaskiner det er her i byen, du kan jo tenke deg selv…

Større fokus 

 

 

[img24320_2RM]

Unni Tonstad er kontaktperson for Pårørende Til Spilleavhengige, avdeling Kristiansand. Hun er en av de som mener det er viktig at Spilleavhengighet nå får ett større fokus på lik linje med alkoholisme og narkomani.

-Spilleavhengige er en tabubelagt gruppe. Det er ingen som vil snakke høyt om at de lider av det, fordi det ikke er akseptert på samme måte som alkoholisme.

 

Ny landsdekkende organisasjon

Tabuet rundt spilleavhengighet skal nå endres når Pårørende Til Spilleavhengige, fra mars 2011, blir en ny landsdekkende forening ved navn Spillavhengighet-Norge. Målet er å være et talerør for spillere og pårørende.

-Jeg håper Spillavhengighet- Norge kan være med på å øke fokuset og bidra til mer midler fra det offentlige. Dette er noe som kan ramme alle samfunnsgrupper og det er viktig at alle bidrar. Jeg håper organisasjoner som Norsk Tipping, kulturdepartementet og lignende institusjoner også vil gjøre sin del av innsatsen.

Unni Tonstad mener informasjon og kunnskap er nøkkelen til å øke forståelsen rundt det å være avhengig av spill. 

-De rundt har ikke nok kunnskap til å se at det utvikler seg til å bli ett problem før problemene er for store.  Det er for lite fokus på dette, og vi må jobbe med å øke kunnskapen rundt spillavhengighet. Det å være spilleavhengig synes ikke på en, slik som alkoholisme og narkotikaproblemer gjør. Når du er spilleavhengig er det ingen som ser det på deg.

[img24320_3RM]

Økende problem

 Simon Eriksen Valvik er presseansvarlig for Sørlanet 2010 som ble holdt I Gimlehallen i høstferien.  Sørlanet er et LAN party der 800 ungdom fra Kristiansand samles for å spille dataspill. Eriksen Valvik er også ansvarlig for The Garthering i Vikingskipet som er verdens neste største dataparty.

- Det er veldig viktig å sette fokus på spilleavhengighet. Erfaringene mine sier at det er mange som sliter med dette. The Gathering i Vikingskipet har nå satt et spesielt fokus på dette.

Etter suksessen med Sørlanet 2010 tror han det vil komme også negative konsekvenser rundt dataspill.

-Jeg tror avhengighet kan bli et økende problem i sammenheng med at LAN kulturen utvikler seg her i Kristiansand.

Vanskelig å slutte

John Olav har i ettertid selv hjulpet andre med å komme ut av avhengigheten. Han mener det å slutte å spille har vært noe av det vanskeligste han har gjort.

-Det er et helvete! Det er mye lettere å bli spilleavhengig enn å bli kvitt det. Jeg var avhengig i ni år og jeg brukte ni år på å bli frisk.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FNikwHzqriM[/youtube]