Sørnett

For trangt for Miriam i Joker-butikken

Rullestolbruker Miriam Ormøy Ibsen har store problemer med å forsere de fysiske hindringene på Joker-butikken på Gimle. Kjeden legger seg flat.

Publisert:

 

I hele sitt liv har Miriam Ormøy Ibsen måttet bruke rullestol og har gjennom tid fått erfare at det ikke skal være lett å ferdes i de små jokerbutikkene i Kristiansand. En av disse er lokalbutikken Joker Gimle.

Bli med Miriam på Joker Gimle ;

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LgpuXiKkWgE&list=UULpTUzhFPRYlebzmXq-I4hg[/youtube]

 

Med liten snuplass, vanskeligheter med å komme seg forbi og det å rekke opp til varene på øverste hylle gjør handlingen til et strev for rullestolbrukere.

– Jeg går bare her om jeg absolutt må ha noe, forteller Miriam, som unngår Joker-butikken ved treningssenteret Spicheren i Kristiansand.

 

Joker beklager

Joker-kjeden, som tilhører Norgesgruppen, er klar over at mange av de små dagligvarebutikkene deres er lite tilgjengelige for funksjonshemmede.

– Det er trist og beklagelig at funksjonshemmede ikke vil bruke våre butikker, sier Per Roskifte, konserndirektør i Norgesgruppen.

 

Brustadbrua

Videre forklarer konsernsjef Roskifte at utfordringen med de små søndagsåpne butikkene er at de er i gamle bygg og følger Brustadbu-regelen . Med eldre bygg blir det fysiske begrensninger og i mange butikker er ikke dette løsbart. De kan heller ikke være over 100 kvm og har et krav om et antall artikler som skal være i hyller og gulv.

– Vi jobber med å løse problemer med plass og vil gjerne bli bedre. Dette har vi i tankene når vi lager til nye butikkbygg, sier Roskifte som ikke kjenner saken om Joker-butikken på Gimle spesielt.

Mange av Joker-butikkene drives i eldre lokaler. Når kjeden nå bygger nye butikker, legger de større vekt på at alle skal kunne komme inn og handle.

– Når vi bygger eller bygger om Joker-butikker så legger vi stor vekt på universell utforming, forteller Markus Norwich, direktør for butikkutvikling i Kjøpmannshuset AS, som har utforming av Joker-butikker.

 

Mange problemer.

I Funksjonshemmede Fellesorganisasjon (FFO) er vanskelig tilgang til butikker er velkjent problem.

– Det er et langt stykke arbeid som skal til, sukker Ove Helset, kommunikasjonsansvarlig i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO).

Stadig får FFO meldinger om brudd diskriminerings og tilgjengelighetsloven: en lov som skal sikre lik tilgang til blant annet dagligvareforretninger for alle. Det er et problem for rullestolbrukere å ferdes rundt når flere steder ikke har universell utforming. 

- Når man har kartlagt hva som er universell utforming, må man gå til uforholdsmessighetsvurderingen (f.eks. at tiltak blir for dyrt). Hvis man ikke kan pålegge dem universell utforming fordi det blir for dyrt eller av andre årsaker, kan man likevel si at de må gjøre litt for å gjøre situasjonen litt bedre om ikke optimal, forklarer Helset og refererer  til plan- og bygningsloven,  samt diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

 

 

 

 

[faktaboks]