Sørnett

Kan bedre hoftebruddpasienters liv

Et nytt tiltak ved Sørlandet sykehus vil kunne redusere antallet alvorlige komplikasjoner et hoftebrudd kan medføre. Anna Ingeborg Ringstad er en av mange som har blitt lidende etter et slikt brudd.

Publisert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eAWusySLOoY[/youtube]

Ifølge en rapport fra Sørlandet sykehus dør en fjerdedel av hoftebruddpasientene etter et år, halvparten mister evnen til å gå ute, og 25 prosent mister evnen til å klare seg selv i hjemmet. I 2009 ble 559 pasienter innlagt med hoftebrudd på Sørlandet sykehus.

- Det var veldig vondt, det var det. Så brakk jeg hoften igjen, en gang til, og hadde veldig mye smerter. Det var en vanskelig tid, forteller Anna Ingeborg Ringstad (81), som brakk hoften for omtrent ti år siden. 

Ringstad er en av mange som har følt komplikasjonene på kroppen. Etter hoftebruddet har hun hatt problemer med å utføre sine daglige oppgaver alene. Ifølge Norsk Pasientregister vil 9000 voksne rammes av hoftebenbrudd hvert år, og åtte av ti hoftebrudd rammer kvinner.

- Det er ikke noen som tenker på det, at jeg skal bade, eller at jeg skal gjøre andre ting. Så det blir i grunn slik at jeg godtar det. Jeg godtar at jeg må stå på. Det er ikke så mange som spør om de kan hjelpe meg med noe. Nei, det er det ikke, sier Ringstad åpenhjertig.

Bedre behandling med ortogeriatri
I Arendal er det nå åpnet en ortogeriatrisk enhet som spesialiserer seg på brudd hos eldre. Dette tilbudet finnes ikke i Kristiansand per dags dato. Selv om spesialistene rådet Sørlandets sykehus til å starte opp i begge fylkene ble det kun opprettet i Arendal av økonomiske hensyn. Pasienter i Kristiansand står dermed foreløpig  uten det samme tilbudet.

- Valget falt på Arendal siden pågangsdriverne har tilhørighet der. Dersom vi bestemmer oss for å starte en slik enhet også i Kristiansand vil den ikke være på plass i budsjettet før år 2013, forteller klinikksjef ved kirurgisk kinikk, Ole Georg Vinorum.

Et hoftebrudd er ikke bare et brudd. Det er også en enorm helsesvikt.

- Et hoftebrudd er ikke bare et brudd. Det er også en enorm helsesvikt. I dag får pasientene utmerket ortopedisk behandling. Bruddet blir behandlet veldig godt, men det er mye rundt bruddet som ikke blir behandlet så godt det skal, forteller overlege ved geriatrisk avdeling i Kristiansand, Pål Friis.

- En ortogeriatrisk enhet består av et team med ortopeder som er spesialister på brudd, samt geriatrikere og fysioterapeuter jobber med sykdom hos eldre. Sammen kan disse spesialistene gi en bedre kvalitet på behandlingen. Det internasjonale geriatriske miljøet er enige om at en slik enhet er den rette veien å gå, fortsetter Friis.

Vil redusere sykehjemsplasser
Et slikt tiltak vil kunne redusere behovet for sykehjemsplasser og hjemmesykepleie.  

- Flere vil kunne få muligheten til å bo hjemme å klare seg selv. Tidligere har geriatri, knyttet opp mot annen medisinsk behandling, vist seg å redusere sykehjemsplasser med omtrent 50 prosent, forteller Friis.

- Det har vært noen som har hjulpet meg litt. Bortsett fra det er det ikke så lett å bli hjulpet bestandig. En har ikke lyst til det - en vil klare seg selv. Jeg vet ikke hvordan jeg skal kunne spørre om hjelp til alt. Det har ikke vært lett, avslutter Ringstad alvorlig.