Sørnett

Uenighet blant ekspertene

ILLUSTRASJONSFOTO: Slankepillene lover å gjøre deg slank, men funker de? FOTO: Linda Høyvarde

ILLUSTRASJONSFOTO: Slankepillene lover å gjøre deg slank, men funker de? FOTO: Linda Høyvarde

Kjemiker mener slankeprodukter virker. Ernæringsfysiolog rister på hodet.

Publisert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TWMviSMCGY4[/youtube]

Det nye året representerer nye sjanser, vi ønsker å forandre oss og starte på nytt. For mange betyr det å gå ned i vekt. Dette vet reklamebransjen å benytte seg av, for overalt i aviser, blader og på TV bombarderes vi med slankeprodukter som lover at du skal bli slank og lykkelig, og det uten å gjøre noe annet enn å bruke produktene det reklameres for. Du kan faktisk få bikinikroppen klar til sommeren ved å ligge på sofaen! For godt til å være sant?

-Ja, mener ernæringsfysiolog ved Sørlandet sykehus, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

-Mange slankeprodukter kan gi en hurtig og kortvarig virkning, som for eksempel pulverkurer. Du går ned i vekt av det, det er ikke noe problem. Men effekten er ikke langvarig, forklarer Myrvoll Blomkvist.

30 days

Karsten Svendheim er kjemiker for selskapet Med-Eq, som selger helsekostprodukter, deriblant 30 days. Han forsvarer produktet og sier at det ikke handler om vekttap, men størrelser.

-Det er viktig å ha fokuset på størrelser man går ned, ikke hvor mye man tar av seg. Vi reklamerer for at det er viktig å trene og spise sunt samtidig som man bruker pillen, forteller han.

Blir ikke pillen overflødig?

-Nei, for den har mange andre positive virkninger også. Den er god for fordøyelsen og hindrer betennelse i fettvev, sier Svendheim.

Likevel understreker han at dette ikke er et produkt for store overvektige. Det kan hjelpe kosmetiske overvektige til å komme i gang fordi den gir en god start. Men Svendheim understreker at resultatet kan variere.

-Vi er alle bygd forskjellig. Noen funker det veldig bra på, andre ikke. Det er som medisinene legen skriver ut; alle får ikke den samme effekten, forklarer han.

E-stoffer

Fortykningsmiddel, antiklumpemidler og overflatebehandlingsmidler er noen av ingrediensene i 30 days. Disse er proppfulle av e-stoffer. Svendheim forsvarer dette og sier at alle midlene de bruker er naturlige.

-Vi bruker naturlige e-stoffer for å binde ingrediensene sammen. Alle er ufarlige, og er i tillegg godkjent av mattilsynet, sier han.

Bare humbug

Helene Bergland (29), som står bak slankebloggen slankerinna.blogg.no, er helt enig med Myrvoll Blomkvist. Hun har selv tatt av seg 27 kg i løpet av de siste to årene, og det takket være en forandret livsstil.

-Jeg har ikke troen på slankeprodukter, men heller en sunn livsstil som kan vare livet ut, forteller Kristiansandsjenta.

For en tid tilbake prøvde hun et av de mest populære slankeproduktene på markedet, nemlig 30 days.

-Det var bare humbug. Bare noe tull, fnyser Bergland.

Hun ble anbefalt produktet av en annen blogger, som sa at det i tillegg til å være slankende, også var godt for magen. Bergland merket ikke noen effekt overhodet.

Finnes ingen snarveier

Myrvoll Blomkvist, som også er ernæringsfysiolog for VGs vektlubb.no, sier at det finnes ingen snarveier til et sunnere liv.

-Det er den gode, gamle metoden som fungerer. Begynn rett og slett å bevege deg mer. Tren, gå til jobb, ta trappene istedenfor heisen, spis sunt og ikke for mye, er hennes råd til de som vil ta den trygge og langvarige veien ned i vekt.

Les hva Monica Klungland Torstveit som har forsket på kvinner og slanking, mener om slankeprodukter.