Sørnett

- Viktigst å være sexy

SEXY: Det er alt for stort press på å være sexy, mener Hannah Helseth. FOTO: Morten Torjussen

SEXY: Det er alt for stort press på å være sexy, mener Hannah Helseth. FOTO: Morten Torjussen

Sosiolog Hannah Helseth forteller at det ikke lenger er om og gjøre å være tynnest; nå skal man også være mest mulig sexy.

Publisert:

- Det er ille hvordan ting utvikler seg. Før var det om og gjøre å være tynnest mulig, nå skal man plutselig være sexy i tillegg. Det gir et stort press for unge jenter.

Ordene stammer  fra Hannah Helseth, som bør vite hva hun snakker om. Hun jobber til daglig som sosiolog og i fjor kom hun ut med boken “Generasjon sex”, som omhandler hvordan unge mennesker gjør seg selv til sexobjekter.

Stor økning skjønnhetsinngrep

Som Sørnett har avdekket har det siden 2009 vært en økning på 150 prosent i kunder som ønsker skjønnhetsbegrunnede inngrep på Sørlandet.

Hannah Helseth viser til en undersøkelse der det kom fram  at 50 prosent av kvinner mellom 18-35 år ønsker å ta kosmetisk kirurgi. Helseth forteller at det er flere med lav utdanning og lavtlønnede yrker som velger å fikse på utseendet, framfor høytlønnede.

[img29288_2RS]

- Det er ikke i alle miljø i samfunnet det er akseptert å ta silikon, botox og slike inngrep. Men det å være kvinne eller mann på den “riktige” måten gir en tilfredsstillelse, og mennesker nederst i arbeidshierarkiet vil strekke seg lenger for å se bra ut på utsiden, hvis de ikke tror de har så mye å by på på innsiden, forteller hun.

- Se bare på besteforeldrene våre, de holder fortsatt sammen, selv om tyngdekraften har tatt overhånd og alderen har satt sine preg på ansiktet.

Les mer: Flere og flere tar skjønnhetsbegrunnede inngrep

Stort press

Psykolog Harald Viktor Knutson er enig i at det er et stort press på utseendet, særlig blant unge jenter. Han er psykolog for studenter ved Universitetet i Agder (UiA), og møter regelmessig unge som sliter med sitt eget utseende.

- På UiA opplever jeg at det spesielt er jenter som sliter med vrangforestillinger om sitt eget ytre. De tror det er noe galt med en del av kroppen, og velger å fikse på dette, sier han.

[img29288_3RS]

Han forteller om en stadig mer utbredt psykisk lidelse kalt Body Dysmorphic Disorder(BDD), som er en lidelse basert på vrangforestillinger og tvangstanker om å endre på sitt eget ytre. Man innbiller seg at man for eksempel har en stor nese eller stygge ører, selv om dette ikke henger sammen med virkeligheten.

- Dette preger de i alt de gjør, mange skjønnhetsoperasjoner blir gjort av mennesker som føler de har kroppsdeler som er helt forferdelige. Skjønnhetsidealene vi ser på fjernsyn og reklame, er meget pene og velproposjonerte kvinner, og legger dermed et enormt press på unge jenter.

Er retusjerte

Hannah Helseth minner om at det er viktig å huske på at supermodeller og forsidepiker ofte får digital hjelp for å se bra ut.

- Mange av de som blir oppfattet som verdens deiligste kvinner, har gjerne fått det stempelet gjennom bilder som er retusjerte. Det å betrakte seg selv og det å være deilig er en liten del av livet, og når du gjør det til det viktigste blir det andre som skal bestemme din verdi. Sex og seksualitet er noe du skal ha hele livet, og at andre skal definere deg er det heftigste noen kan gjøre. Det er feil, avslutter hun.

Les mer: Belinda Jakobsen (24) forteller om sin opplevelse