Sørnett

Opplev «High School Spirit» du også

Ine Udseth og vertssøsteren på reisefot. Foto: privat.

Ine Udseth og vertssøsteren på reisefot. Foto: privat.

Ine Udseth dro på utveksling gjennom EF til staten Oklahoma i USA. - Det var rett og slett helt utrolig. Spesielt fotballkampene, hvor nesten hele skolen møtte opp for å se på og stemningen var helt magisk. Det var virkelig verdt det, sier hun.

Publisert:

[img218503_2LM]

 

Ønsket å utfordre seg selv

Ine Udseth ønsket å dra på utveksling for å kunne utfordre seg selv, og starte litt på nytt. Hun hadde et litt tøft første år på videregående, og ønsket å komme seg litt unna det som var så kjent. Hun forteller at opplevelsene fra USA forandret henne som person, hvor hun på mange måter følte at det hjalp henne til å bli en bedre versjon av seg selv.

Udseth havnet på en stor skole hvor hun stortrivdes. Hun forteller at hun fortsatt har god kontakt med mange av de hun møtte.

-Det var også flere utvekslingselever på skolen, og jeg var god venn med de fleste av dem. Vi var en liten gjeng som spiste lunsj sammen og fant på ting etter skolen, sier hun.

Etter ungdomskoler står man for første gang fritt til å forme sin utdanning og ta egne valg. For mange er dette vanskelig, med et hav av muligheter hvor man kanskje ikke helt vet hvor man starte. Noen er kanskje litt skolelei, eller ønsker å oppleve noe nytt. Da er utveksling en fin mulighet.

Udseth reiste sammen med en stor gruppe fra Norge til New York. De var tre dager i New York, før de dro videre til vertsfamiliene sine.

-Fra New York til Oklahoma måtte jeg klare meg uten hjelp fra organisasjonen jeg reiste med. Det kan høres veldig skummelt ut for noen, men det var ikke så ille som jeg trodde det skulle bli. Vi var en liten gruppe på 5 stykker som reiste sammen så og si hele veien, så det hjalp veldig med å få tiden til å gå, sier Udseth.

Ikke helt fornøyd med bosituasjonen

Udseth bodde med en familie der alle barna hadde flyttet ut, sammen med en annen utvekslingsstudent fra Sør- Korea. Hun forteller at oppholdet til tider var ensomt, hvor hun og vertssøsteren måtte underholde seg selv.

-Jeg var dessverre ikke helt fornøyd med bosituasjonen min, da vertsforeldrene mine hadde et rom hvor de satt daglig. På grunn av dette var jeg og vertssøsteren min mye alene. Vi så vertsmor da hun lagde mat til oss, og ingen av foreldrene spiste sammen med oss, sier hun.

Til tross for at Udseth ikke var helt fornøyd med vertsfamilien, hadde hun likevel et fint opphold. Heldigvis hadde de utrolig snille naboer som tok dem med ut på middager og filmkvelder flere dager i uken slik at de fikk opplevd ting utenom skolen, noe som gjorde hverdagene etter skolen 10 ganger bedre for dem.

[img218503_3LM]

-Hadde det ikke vært for det gode miljøet på skolen og de snille naboene, så er jeg ikke sikker på om jeg hadde holdt ut hele året, sier hun.

Fagene var relativt lette

Mange er nok nervøs for hvordan fagene er i forhold til det man er vant til i Norge. For Ine var dette ingen stor overgang.

-Fagene jeg tok var relativt lette i forhold til hvordan de er i Norge, så det var ikke vanskelig å opprettholde gode karakterer, sier hun.

Motivasjonen for utveksling

I forkant av utvekslingen må man gjennom en opptaksprosess. Ine forteller at hun først måtte melde seg opp til et intervju, hvor hun ble spurt om motivasjonen sin for utveksling, familieforhold og spørsmål rundt hva hun gjorde på fritiden. Noen av disse spørsmålene er på engelsk, for at organisasjonen skal få en anelse om hvilket språklig nivå man er på.

-Etter at jeg fikk beskjed om at jeg var blitt godkjent av organisasjonen, så måtte jeg fylle ut flere skjemaer om meg selv slik at det skulle bli lettere å matche meg med en familie. Etter alt dette måtte jeg også søke om visum, og dra til den Amerikanske ambassaden i Oslo for et intervju, sier hun.

Udseth sier at alt dette høres veldig overveldende ut, men påpeker at man får god hjelp underveis og hvis man lurer på noe så er det bare å spørre veilederne dine om hjelp.

[img218503_4RM]

Snakk med en veileder

Det finnes mange ulike programmer som er støttet av Lånekassen. Du kan søke om å få utvekslingsåret ditt godkjent som Vg1 eller Vg2 i Norge. For at året som utvekslingsstudent skal kunne inngå som fullverdig år på vitnemålet, må ulike avsluttende fag på Vg2 være dekket. Dersom man likevel mangler fag, må du ta disse som privatist i høsthalvåret Vg3. det samme gjelder hvis du mangler dokumentasjon på Vg2- kursene eller de ikke er blir godkjent. Dette kan du lese mer om på din videregåendeskoles hjemmesider eller snakke med en veileder.

 Ønsker du å ta vg2 som utvekslingselev?

https://www.ung.no/utlandsstudier/2627_Ønsker_du_å_ta_Vg2_som_utvekslingselev.html

«Det er ditt år og du gjør det til nøyaktig det du vil»

Udseth anbefaler de som skal på utveksling å gjøre grundig reseach når det kommer til organisasjonen de reiser med. Hun oppfordrer også til å lese tilbakemeldinger de får, samt å spørre tidligere utvekslingselever om tips og råd.

-Hvis det oppstår problemer underveis så må du stå på ditt og gjøre alt du kan for å gjøre ting bedre for deg selv. Mye av det som skjer kan du styre selv, spesielt med tanke på venner på skolen og hva du velger å gjøre på fritiden i forhold til idrett og klubber. Det er ditt år og du gjør det til nøyaktig det du vil, sier Udseth.

 «Oppholdet i Mexico var helt fantastisk»

Anette Ruud Haugen dro på utveksling med organisasjonen AFS. Valget hennes falt på Mexico av flere grunner. Haugen hadde lyst til å lære seg spansk, og hadde hørt mye positivt om hvordan det var å være utvekslingsstudent der. Hun forteller at det er veldig annerledes enn hvordan det er her i Norge, på mange måter.

[img218503_5LM]

-Kulturen var nok den største forskjellen. Hvor jovialt alt og alle er der, var på mange måter veldig befriende. Oppholdet viste også andre sider som, den store forskjellen på de rike og fattige. Selv var jeg så heldig som bodde hos en vertsfamilie der vertsfar er guvernør. Dette fulgte med sjåfører, tjenere, kokker og sikkerhetsvakter. Dette er et eksempel på at forskjellen er stor, men morsomt å ha opplevd, sier Haugen.

Venner for livet

-Det var et supert år, og jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte å dra. Jeg gleder meg veldig til å reise tilbake. Jeg har fått venner og «familie» for livet, sier hun.

For andre som ønsker å dra, anbefaler hun å være i god dialog med organisasjonen man drar med, og ikke minst det å dra med en organisasjon som er der for deg når du er på utveksling.

-Det er viktig å ha noen i ryggen om det skulle skje noe langt hjemmefra. Jeg kan trygt anbefale AFS, sier hun.

Alt for få benytter seg av muligheten

[img218503_6RS]

Avdelingsleder for fremmedspråk, ved KKG, Tim Hope har selv vært utvekslingselev, hatt to barn på utvekling, samt vært vertsfar for en utvekslingselev fra Brasil. Hope syntes det er alt for få som benytter seg av muligheten til å dra på utvekling.

-Jeg syntes utveksling er en fantastisk mulighet for ungdom å komme seg ut i verden. Jeg var selv så heldig og fikk dra til Kentucky i USA på 1980- tallet. På den tiden var det sånn at man ikke fikk godkjent utenlandsopphold på videregående, sånn som man får i dag. De aller fleste drar på utvekling i vg2 og fortsetter i vg3 når man kommer tilbake. Tidligere måtte man fortsette i vg2 når man kom tilbake. Men det var absolutt verdt det, sier Hope.

Store organisasjoner

Dersom man ønsker å dra på utvekling kan man kontakte de store organisasjonene som AFS, EF eller IFU. Disse har store nettverk i verden og gode erfaringer med å sende norske elever ut. Hope forteller at det er viktig å velge en organisasjon som har god oppfølging av elevene før man reiser ut, men også mens man er i utlandet.

-Her er det stor forskjell på organisasjonene. Det er stort å reise til et annet land som 16- 17 åring, men med et godt nettverk rundt, så går dette veldig bra, sier Hope.

 Hope anbefaler på det sterkeste å benytte seg av muligheten til å dra på utveksling. Han forteller at man lærer veldig mye om Norge av å dra til et annet land. Hvor verden blir mindre, og vi må hjelpe ved å forstå hverandre på ulike måter. Han legger til at man må være forberedt på at det er store forskjeller, men at det er dette man lærer av.

-Ta muligheten, benytt anledningen, undersøk på forhånd og velg gjerne et land som ikke er USA. Ikke forvent at utvekslingsåret skal være akkurat sånn det ville ha vært i vg2 i Norge, for da kunne man like så godt at blitt hjemme, sier Hope.