Sørnett

Planter på hjernen

Foto: Celine Næss Andreassen

Foto: Celine Næss Andreassen

Sosiale medier bidrar til en god trend blant den yngre generasjonen.

Publisert:

[img209081_2RM]

Ida Elisabeth Ås Berge startet opp en Instagram konto ved årets start kalt Idas Jungel. Der deler hun bilder av plantene sine og forteller hvordan hun steller dem. Instagram kontoen har vært veldig populær, Berge tror grunnen til dette er fordi det er enklere å nå ut til folk når man har et tema som folk interesserer seg for kontra om man er seg selv som privatperson. Hun forteller videre at hun får mange spørsmål i løpet av dagen om plantene hun poster bilde av.

Ida har alltid vært glad i planter og har som regel alltid hatt 3-4 grønne planter stående i hjemmet, men hun har ikke brydd seg så mye om stellet av de. Det var ikke før hun flyttet inn i en ny leilighet der muligheten for å male eller pusse opp ikke var tilgjengelig at interessen for planter satt inn.

-Jeg følte jeg måtte ha noe som kunne være litt kul dekor og det var da jeg oppdaget at det var sykt mye kule planter som fantes der ute. Så når jeg først kjøpte en hadde jeg bare lyst på enda fler, forteller Berge.

Stikling og avlegger

[img209081_3RM]

En stikling er en avskåret plantedel, som settes i jord eller vann for så å gro røtter til en ny plante. Det har vært svært populært på kjøp- og salg sider å selge stiklinger eller bytte sine egne stiklinger mot noen andre sine, for så å få nye planter. Dette er gjerne en løsning for dem som ikke ønsker å bruke for mye penger på planter. Berge selger personlig ikke sine stiklinger, men bytter heller med venner eller setter stikling for å gi en ny plante i gave til en venn.

- Jeg har solgt fire planter til ei dame på Tise for å bli kvitt noen planter. Det var noen planter jeg ikke var så interessert i lengre slik at jeg kunne få bort de og heller kjøpe noen jeg hadde mer lyst på, men det var ikke for pengenes skyld, fortsetter Berge.

[img209081_4LM]

En avlegger derimot er en liten plate som vokser ut fra morplanten. Monstera planten er for eksempel en slik plante man må ta avlegger av for å få en ny plante, denne kan ikke klippes som en stikling.

Merket en økning i butikk

Butikksjef for Hageland i Vågsbygd Nils Guttormsem forteller at de har merket en økning i plantesalg under koronatidene. Litt både på grunn av korona men også fordi det har vært såpass varmt ute at kundene handler mye uteplanter.

-Hadde det var surt og kaldt i mars/april, hadde det ikke vært noen stor økning hos oss, men ettersom at været har vært så fint så har det gjort det mulig for at folk kan bruke hagen ute, fortsetter Guttormsem.


Det går ganske mye inneplanter også hos Hageland, men for tiden er det mer ute fokus. Guttormsem merker at inneplanter har blitt en store trend spesielt hos den yngre generasjon. Det er et stort fokus på å dyrke selv, både grønnsaksplanter og stiklinger. Hageland har ikke merket noe nedgang etter populariteten for å bytte planter og stiklinger, men heller en økning i salg.

Når det kommer til hvilke sorter som er mest etterspurt sier Guttormsem at det er bloggerne som styrer mye av hva som er aktuelt. Ofte så får kundene inspirasjon av bilder som er blitt lagt ut via sosiale medier og dermed ønsker å handle samme planter.