Sørnett

Flere butikker velger å stoppe salget av Prime

Flere butikker velger å stoppet salget av den populære drikken, Prime
 Foto: Josefine Mikalsen Øien

Flere butikker velger å stoppet salget av den populære drikken, Prime Foto: Josefine Mikalsen Øien

Digg og Gulating er to butikker som har tatt inn den populære drikken, men har nå valgt å stoppe salget.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2023 kl 12:46

Fredag 5. mai skrev mattilsynet i en pressemelding at de populære drikkene fra Prime bryter med Norske regelverk. Flere selgere har valgt å stoppe salget.

Prime Hydration og Prime Energy ble lansert av den amerikanske youtuberen Logan Paul, og den britiske youtuberen KSI, tidlig i 2022. Etter mye promotering gjennom sine egne sosiale medier, tok drikkene de unge med storm.

Slo godt ann blant de unge

- Folk som kjøper drikken er hovedsaklig unge gutter fra 13-år og ned, forklarer Kjell Janz, eier av godteri butikken Digg på Hånes senter.

Kjell Janz, eier og daglig leder av godteri butikken Digg.
 Foto: Josefine Mikalsen Øien

Kjell Janz, eier og daglig leder av godteri butikken Digg. Foto: Josefine Mikalsen Øien

Janz har selv vitnet en hendelse som viser hvor populær denne drikken er blant unge.

- Det kom innen far som nesten ble like glad som guttungen, fordi alle i klassen hadde prime, men ikke ungen. Det endte med at faren kjøpte drikken og forklarte at guttungen hadde blitt "utestengt" fra vennegjengen fordi han ikke hadde prime, forteller Janz.

- Det har blitt et status symbol blant unge, og det er ikke bra, legger han til.

Frank Tronstad, daglig leder og eier av Gulating på Sørlandssenteret, deler en lignende opplevelse.

Frank Tronstad, daglig leder og eier av Gulating.
 Foto: Josefine Mikalsen Øien

Frank Tronstad, daglig leder og eier av Gulating. Foto: Josefine Mikalsen Øien

- Jeg har faktisk opplevd at utenfor butikken vår så var det en far som stoppet en liten gutt. Han gikk med en prime flaske som han hadde kjøpt for en stund tilbake. Faren lurte på hvor gutten hadde fått tak i flasken. Ungen forklarte at det husket han ikke, og det endte med at faren spurte om å kjøpe flasken for 200kr og det gjorde han, forteller Tronstad.

Tronstad forteller at han kviet seg for å selge produktet, men valgte å selge det etter høyt etterspørselen fra kunder.

- Det er egentlig et produkt som jeg har kviet meg med å ta inn, på grunn av at etterspørselen var så høy, spesielt blant unge. Til slutt så endte det med at jeg tok det inn, men jeg visste ikke mye om produktet før folk begynte å spør etter det, forklarer Tronstad.

De to siste prime flaskene som er igjen i butikken hos Gulating.
 Foto: Josefine Mikalsen Øien

De to siste prime flaskene som er igjen i butikken hos Gulating. Foto: Josefine Mikalsen Øien

Høyt innhold av Vitamin A og koffein

I pressemelding fra mattilsynet, ble det informert om at I Norge er det grenser for hvor mye koffein det kan tilsettes i drikker, og Prime har i dag et betydeligere høyere innhold av koffein enn det som er tillat.

Videre skriver mattilsynet at Prime har i tillegg et høyt innhold av vitamin A, som er et vitamin de fleste får tilstrekkelige mengder av gjennom andre matvarer. De legger også til at over lengre til kan et høyt inntak av vitamin A føre til leverskade og andre helserisikoer.

Janz, forklarer videre at han tenkte over innholdet i drikken før pressemeldingen kom, og hadde satt en aldersgrensen på 15-år når det kommer til salg av energidrikker.

- Jeg har klart å overtale noen unge med foreldre til å heller kjøpe en slush, fordi den smaker like godt som Prime, men også med tanke på innholdet og alderen til de unge, forteller han.

Digg på Hånes senter er en av butikkene som har stoppet salget av Prime.
 Foto: Josefine Mikalsen Øien

Digg på Hånes senter er en av butikkene som har stoppet salget av Prime. Foto: Josefine Mikalsen Øien

Valgt å stoppe salget

Nå har de to butikkene valgt å stoppe salget av drikkene, og sende tilbake nye partier.

- Jeg er utsolgt nå, men jeg hadde et parti som skulle komme om noen dager, disse har jeg valgt å sende tilbake. Jeg bestemte meg for å ikke selge disse produktet lenger, inntil mattilsynet kommer med en beslutning, forklarer Janz.

Om hva han tenker beslutningen blir svarer han:

- Det er bedre å være "better safe than sorry", det er sikkert ikke helt forbudt enda, men i følge mattilsynet så tolker jeg det som om det er det.

Gulating på senter har også valgt å stoppe salget etter fredagens pressemelding.
 Foto: Josefine Mikalsen Øien

Gulating på senter har også valgt å stoppe salget etter fredagens pressemelding. Foto: Josefine Mikalsen Øien

Tronstad er enig med Janz, han har også stoppet salget og valgte å sende tilbake det nye partiet sitt. Han syntes det selv er skummelt å tenke på at innholdet kan være skadelig for unge.

- Jeg syntes det er skremmende at det kan være innhold som er ikke er så bra for de små, når det er de som er hovedgruppen av kjøpere. Så jeg har valgt å stoppe salget, og sendte nylig tilbake det partiet som skulle komme i dag, avslutter Tronstad.

Global Matsenter på Sørlandssenteret har valgt å fortsette salget av Prime, men forklarer at hvis det blir ulovlig så vil de så klart stoppe salget.

Saeed Hassan Zadeh, medeier og daglig leder av Globalt Matsenter
 Foto: Josefine Mikalsen Øien

Saeed Hassan Zadeh, medeier og daglig leder av Globalt Matsenter Foto: Josefine Mikalsen Øien

- Foreløpig så selger vi det så lenge det er et marked for det. Det er ikke vi som har kontrollen på innholdet, men blir det forbudt så stopper vi så klart salget av drikken, forklarer Saeed Hassan Zadeh, medeier og daglig leder av Globalt Matsenter.

Nøkkelord