Sørnett

"Hovedprosjek" Kritiske tilstander på asylmottak i Kristiansand

– Etter folk begynte å få avslag på slutten av fjoråret er situasjonen totalt forandret i mottaket, sier mottaksleder for enslige mindreårige asylsøkere på mottaket i Dronningsgate i Kristiansand, Ronny Skalleberg.

Publisert:

[gallery columns="1"]

Vold, trulser og rømning er bare noen av utfordringene de ansatte møter i hverdagen på mottaket for enslige mindreårige asylsøkere i Kristiansand.

Store utfordringer

– Veldig mye aggresjon, mye hærvær, forbannet og sinne, forteller Skalleberg, før han legger til;

– Det er selvskading og selvmordsforsøk som er ganske heftig egentlig for både dem og de ansatte

Selv når UDIs rådgivere er ute på besøk i mottakene for å forklare situasjonen hvorfor de har fått avslag er det lite tegn på at situasjonen endrer seg.

– Vår primæroppgave er at de skal få en bedre forståelse av egen situasjon når de har fått avslag med å få en bedre kompetanse for hvorfor de har fått avslaget, sier rådgiver i UDI Emil Andre Andersen.

Mottakslederen i Kristiansands mottaket sier selv med å følge rundskriva fra UDIs om asylsøkerens krav på rettigheter kan være komplisert.

– Det er jo mange som bare har forsvunnet, som har fått avslag. Noen av de bare forsvinner, og velger å reise til Tyskland og Frankrike, sier Skalleberg.

Etter å ha snakket med to forskjellige rådgivere i UDI er det likevel en fellesnevner hos dem begge når de har vært ute i mottakene og snakket med de som får avslag.

– Jeg opplever at det er trygt og godt for dem å ha en slik samtale slik at de blir orientert, forteller returrådgiver på UDI sine kontorer i Agder, Trygve Sele.

– De gir i større grad uttrykk for takknemlighet for at de fikk den avklaringen på situasjonen, sier rådgiver Andersen

Tilbud for beboere

For mottaksleder i mottaket i Dronningsgate i Kristiansand er situasjonen før og etter endelig avslag som natt og dag.

– Vi ser en veldig endring. De er veldig hyggelig og greie frem til de for avslag, og så går de inn i en depresjon som er vanskelig å snu, forteller Ronny Skalleberg.

Selv med trusler, vold og folk som forsvinner har alle som bor på mottak et tilbud fra det statlige. Dette er for å få ned antall trusler, voldshendelser  og folk som stikker av gårde.

– Hva slags tilbud får de med tanke på de handlingene de foregår?

– Mange av våre beboere er på ABUP ( Avdeling for barn og unges psykiske helse) som holder til på Sørlandets sykehus der de for samtaler. Vi har psykologer som er inne hos oss og har samtaler.

– Barnevernet er også inne i bilde, sier Skalleberg.

Det er likevel ikke bare beboerne i mottakene som får kjenne på presset. Skalleberg forteller også at det en meget krevende situasjon å jobbe i mottakene med asylsøkerne når de har fått avslag.

– Hvor står påkjenning er det for dere ansatte?

– Noen blir faktisk sykemeldt, for de klarer rett og slett ikke mer, sier Skalleberg, før han leggger til;

– De som ikke takler disse sakene må nok kanskje innse at de er på feil arbeidplass, avslutter Skalleberg.