Sørnett

"Hovedprosjekt"Streameren

Amalie Marie Reisvåg på et sponsorevent. Foto: Privat

Amalie Marie Reisvåg på et sponsorevent. Foto: Privat

For fire år siden prøvde Amalie Marie Reisvåg fra Sola i Rogaland å la folk på internett se på mens hun spilte dataspillet League of Legends. Det skulle forandre livet hennes.

Publisert:

Gjennom strømmetjenesten Twitch kan hvem som helst med en internettilkobling se på at Reisvåg spiller på internett mens hun har et kamera på seg og snakker til seerne. Såkalt streaming.  Gjennom sponsorer og donasjoner kunne plutselig 20-åringen tjene gode penger på dette.

-Det tok ikke lenge før jeg tjente penger på det. Jeg startet på en god måte siden jeg allerede hadde vært i League of Legends(LoL)-miljøet lenge, og kunne reklamere på Facebook at jeg spilte. Det var heller ikke så mange andre som gjorde det da jeg startet i 2013, foteller hun.

På det meste har det vært nærmere 6000 som har sett henne spille på en gang sier hun. Slike tall hjelper på økonomien for noen som på den tiden gikk på videregående.

-På det meste tjente jeg rundt 100.000 kroner på en måned. Hvor mye jeg tjener varierer veldig, for det kommer ann på hvor gavmilde folk er når de donerer til meg, for det er jo helt frivillig. Jeg synes jo det er veldig gøy at folk vil gi meg penger for at jeg underholder dem, forteller hun.

Streamet mye

[faktaboks]

Hun forteller at det var vennene hennes som fikk henne til å starte med streaming, siden de synes det var så gøy å spille med henne.

-I begynnelsen kunne jeg streame i syv-åtte timer flere dager i strekk for jeg synes det var så gøy. Jeg så jo etter hvert at det ikke var så sunt, så nå streamer jeg ca fem timer etter jobb fem dager i uka, sier hun.

Hun startet å snakke på norsk med norske seerne, men så etter hvert potensiale for å utvide publikumet, og begynte å snakke engelsk.

-Jeg mistet jo litt av den norske fanbasen, siden før samlet de norske seg på min stream for å chatte der. Men jeg vokste relativt fort internasjonalt, og det åpnet veldig mange dører for meg med tanke på sponsorer, forteller hun.

Det er ikke alltid foreldrene til tenåringer er positive til at de spiller så mye, men det problemet har ikke Reisvåg hatt.

-Da jeg spilte World of Warcraft ble de litt bekymret, men de aksepterte at det var min hobby så lenge jeg gjorde lekser og så videre som alle andre. Så det har ikke vært noe problem, for mine foreldre har alltid latt meg gjøre det jeg har lyst til, og det som betyr noe for meg, sier hun.

Mye hets

Livet som kvinnelig streamer er ikke en dans på roser selv om hun tjener godt. Reisvåg som går under kallenavnet Proxyfoxy forteller om mye kjønnsdiskriminering i spillmiljøet.

-Folk kommer inn med fordommer og tror ikke at jenter kan spille, og at jeg er dårlig bare fordi jeg er jente. De fokuserer også veldig mye på utseende mitt, og hvilke klær jeg har på meg. De mener ofte at jeg enter viser for mye eller for lite hud, sier hun.

Slike kommentarer har hun blitt vandt med, og lar heller spillinga snakke for seg enn å bry seg med slike kommentarer. Men noen ganger går seerne litt for langt.

-Folk har sett at jeg har vært aktiv i AUF, og kommentert i chatten på streamen min at jeg og vennene mine hadde fortjent å dø på Utøya. Jeg har fått Breivik sitt manifest i posten og så videre. Jeg har fått ekstremt hard hud av det, og nesten ingenting går inn på meg lenger, forteller hun.

[img160341_2LM]

Fikk jobb i Berlin

Ikke nok med at streamingen ga en god inntekt, men den gjorde også at hun fikk jobbe med dataspill i Berlin. Hun jobber nå for Dojo Madness som lager programmer som kan hjelpe spillere til å bli bedre i spillene sine.

-Jeg jobber med å få streamere og youtubere til å reklamere for varene våre, slik at vi får ut reklame for produktene til de som kan kjøpe dem, forteller hun.

Ga opp proffdrømmen

Da Reisvåg startet med streaming sier hun selv at hun ikke var noe god. Men etter flere år med spilling flere timer til dagen har hun nå blitt veldig god, og vurderte å satse for å bli proff og spille med de beste i Europa.

-Jeg hadde mange kontakter i miljøet, så jeg snakket med noen av de største klubbene for å høre om det var vits å legge ned innsatsen for å bli proff. De sa at siden jeg var jente, var det umulig for meg å bli med på deres lag, sier hun.

Klubbene sa at selv om en jente var god nok, ville de nok ikke bruke henne som en av sine spillere i toppdivisjonen. Grunnen? Fordi de tror at det å ha en jente på laget kan være en distraksjon for de yngste guttene på laget.

-Jeg forstår dem litt når det kommer til League of Legends. De fleste blir tatt opp det året de fyller 17, og da skjønner jeg det kunne vært en distraksjon for noen som nesten ikke har sett en jente før, ler hun.

-Jeg tror likevell det kunne ha virket dersom de andre på laget var en del eldre. Kanskje mer i spill som CSGO der de fleste som spiller på det øverste nivået er i midten av 20-årene, avslutter hun.

Les om Benedichte Breistøl som eier et av Norges beste e-sportlag her.

Les også om Kristine Hauge Thomassen som er Norges beste LoL-jente her.

Les og se TV-sak om jenters avslag på proffdrømmene her.