Sørnett

Rwanda: Landet som bare blir husket for folkemordet

illustrasjons bilde. Foto: Megane Callewaert

illustrasjons bilde. Foto: Megane Callewaert

Rwanda er sjeldent i norske medier, grunnen til dette er at rapporter fra Afrika generelt er lite av. Med mindre det har skjedd noe sensasjonelt eller en katastrofe som terrorhandlinger eller humanitær krise.

Publisert:

Rwanda er ikke i noe form for krig mot et annet land eller internt i landet, det er heller ikke en stor humanitær krise i landet. Dette er noe av grunnen Rwanda ikke blir nevnt så mye i norske medier for tiden. I de siste årene er det en sak som er relatert til landet som har fått mye fokus her hjemme, det er om den 47 år gamle mannen som opprinnelig er fra Rwanda ble dømt til folkemord her i Norge for deltakelsen hans under folkemordet i 1994.

 

Veldig fokus på norsk rettssak. 

Bortsett fra rettsaken mot den 47 år gamle rwanderen som ble dømt for folkemord er det den økonomiske veksten og fokus på likestilling som blir nevnt i norske medier, NRK Urix er det norske nettstedet med flest artikler om Rwanda. Selv om flertallet av sakene i det siste året er fra rettsaken er det også en del saker fra forskjellige personer som overlevde massakren og hvordan landet bygger seg selv opp fra den grusomme hendelsen som skjedde for 22 år siden.

[img153391_2RM]

 

Feilene fra folkemordet. 

Under folkemordet i landet var de norske medienes rapporter fra landet preget av rykter, kunnskapsløshet og mangel på grunnleggende kildekritikk. Mange av mediene baserte seg på ledende avsier som New York Times som senere viste seg å være feilinformert. Det tok lang tid før norske medier kom med egne rapporter fra Rwanda.