Sørnett

Samfunnsøkonom: - Ikke reelt at studenter skal leve på studiestøtten

Silje Nikoline Blom snakker ut om studielånet. Foto: Ida Asheim

Silje Nikoline Blom snakker ut om studielånet. Foto: Ida Asheim

Studentene får i dag 8787 kr utbetalt av statens lånekasse hver måned. Dette lånet skal for mange dekke både husleie og strøm, samt blant annet dekke kostnader som mat, helse og transport.

Publisert:

I en artikkel hentet fra regjeringen.no står det at studielån og stipend skal gi et godt grunnlag for livsopphold under utdanningen. Det står blant annet at studiestøtten skal bidra til at utdanningen skjer under tilfredsstillende arbeidsforhold slik at studiearbeidet kan bli effektivt. 

Silje Nikoline Fikse Blom studerer journalistikk i Kristiansand, og mener studielånet ikke er nok for å dekke alt av utgifter, og dermed heller ikke gir et godt grunnlag for livsoppholdet under under studietiden.

- Jeg betaler nesten 5000kr i husleie hver måned, så jeg har kun 3000kr å bruke på andre viktige ting som strøm og mat. Det er nesten umulig å klare seg på dette uten en ekstra jobb.  

Har du en ekstra jobb?  

- Nei, det har jeg ikke. Jeg har søkt mange steder, men uten hell. Jeg synes det er vanskelig å få jobb som student, da mange jobber krever en god del erfaring, og ikke passer med tidene man er tilgjengelig på som student. Samtidig bidrar en ekstra jobb til at man ikke kan fokusere like mye på studiene som man gjerne vil.  

Hva gjør du når pengene ikke strekker til?  

- Da må jeg ringe hjem til mamma og spørre om penger. Noe som har hjulpet meg veldig er at vi kjøpte inn en god del mat som pasta og nudler før jeg begynte å studere. Dersom jeg ikke har penger til å kjøpe mat en dag, har jeg derfor alltid noe å spise.  

Kommer med forslag

Samfunnsøkonom Mathias Helvig sier at et argument for å ikke øke studiestøtten er at det allerede er veldig høy etterspørsel etter leiligheter i byer som for eksempel Kristiansand. Derfor ville en høyere studiestøtte ført til at studentene får bedre råd, som igjen kan resultere i at utleierne setter opp husleien. Og studentene sitter igjen med like mye som før etter å ha betalt husleien.  

Er det reelt at studentene skal kunne leve på studiestøtten? 

[img241340_2LM]

- Det er ikke reelt at studenter skal leve på studiestøtten, men det problemet løses sannsynligvis ikke av å bare gi de mer penger.  

Som en løsning foreslår Helvig at byene kunne bygget flere studentboliger. Dette fordi da vil tilbudet øke og utleierne må dermed sette ned prisen.