Sørnett

Skal teste nytt valgfag

Fra høsten vil tre ungdomsskoler i Kristiansand prøve ut det nye valgfaget arbeidslivsfag.

Publisert:

hammer

 

Det nye praktiske faget vil være et alternativ til dagens valgmuligheter som er å ha fremmedspråk, eller fordypning i engelsk eller norsk.

Formålet med det nye arbeidslivsfaget er ifølge kunnskapsdepartementet, at det skal være et alternativ som tar bedre hensyn til at elever er ulike, og interessert i å arbeide med forskjellige ting. Ved å gi et bedre tilbud til dem som er lei de teoretiske fagene, er målet at man skal kunne øke motivasjonen til flest mulig.

Faget vil gi elever som ønsker det, større mulighet til å arbeide praktisk og prøve ut sine interesser for yrkesfag. Arbeidslivsfaget vil ha tilknyttning til den yrkesfaglige utdanningen i videregående skole, men ha et nivå som er tilpasset ungdomsskolen.

Skolene
Det er skolene Møvig, Karrus og Havlimyra som er skolene i Kristiansand som er invitert til å delta i prøveprosjektet fra høsten av. Elevene vil ha faget fra 8. til 10. klasse, og få karakter på vanlig måte. Det vil også være mulig å trekke faget til en eventuel eksamen i 10. klasse.

Forsøket til kunnskapsdepartementet avsluttes i 2013, og det vil da avgjøres om faget vil bli obligatorisk for alle ungdomsskoler i landet.

Som tidligere
Før den nye skolereformen kom i 2006 var det et lignende tilbud i ungdomsskolene. Den gangen het det praktisk prosjektarbeid, og inneholdt mye av det samme som dagens arbeidslivfag vil gjøre. Men med kunnskapsløftet forsvant muligheten for variasjon til de som var lei av teoretiske fag.

Nå er planen til kunnskapsdepartementet å gjeninnføre et praktisk fag, med den begrunnelsen at skoleleie elever skal få muligheten til å øke skolemotivasjonen ved å komme seg vekk fra bøkene og gjøre noe praktisk.