Sørnett

Nå må Sykehusklovnene kanskje redusere tilbudet

To sykehusklovner.
 Foto: Bjørg Hexeberg

To sykehusklovner. Foto: Bjørg Hexeberg

Sykehusklovnene mistet syv millioner i inntekter etter at de ble fjernet som mottakere av grasrotmidler i 2022, nå er de avhengige av erstatning på inntektstapet for å holde virksomheten gående.

Publisert:

Daglig leder for Sykehusklovnene, Nina E. Eidem.
 Foto: Hentet fra Sykehusklovnene sin hjemmeside

Daglig leder for Sykehusklovnene, Nina E. Eidem. Foto: Hentet fra Sykehusklovnene sin hjemmeside

Hvordan påvirket dette arbeidet Sykehusklovnene gjør?
- Foreløpig har vi ikke redusert tilbudet, fordi vi har hatt noen ubrukte midler, forteller Nina E. Eidem, daglig leder for Sykehusklovnene.

Eidem har tidligere uttalt seg til Nettavisen, da de først ble fjernet fra mottaker listen. Eidem forteller at Lotteritilsynet som er kontroll instans ikke lenger mente at de fylte kriteriene for å få grasrot midler, fordi de har vokst såpass og blitt nasjonale.

Avdelingsdirektør for frivillighetsstøtte i Lotteritilsynet Marianne Hove, forteller at Sykehusklovnene opplyste til de at de hadde organisert seg i fire regionale grupper: Midt/Nord Norge, Vest/Sørlandet, Østlandet R og Østlandet A. I tillegg gikk det frem av vedtektene at organisasjonen har et landsdekkende formål.

Avdelingsdirektør for frivillighetsstøtte i Lotteritilsynet, Marianne Hove
 Foto: Dagrun Reiakvam

Avdelingsdirektør for frivillighetsstøtte i Lotteritilsynet, Marianne Hove Foto: Dagrun Reiakvam

Under henvisning til forskrift om grasrotandel §3 tredje ledd var det etter dette Lotteritilsynets oppfatning at Sykehusklovnene drev aktivitet utover det lokale og regionale. Organisasjonen kunne dermed ikke lenger delta i Grasrotandelen.

Hvis organisasjonen ikke kan erstatte inntektstapet på til sammen syv millioner kroner, hvor av fire millioner kom fra grasrot og tre millioner fra gaveforsterkningsordningen fra Kulturdepartementet, må de redusere tilbudet til neste år.

Videre håper Sykehusklovnene på å utvide tilbudet ved å være oftere på de 19 sykehusene de i dag besøker, og komme inn på nye sykehus som har barneavdeling. For å få til dette avhenger det av at inntektstapet kan erstattes og at de også kan øke inntektene.

- Vårt mål er å nå flest mulig barn, forteller Eidem og legger til at de opplever økende etterspørsel fra sykehus og barn via deres pårørende, men at veksten må finansieres.

De er allerede i gang med å intensifiere innsamlingsarbeidet, og håper å kunne få en dialog med myndigheter om fast støtte.

Grasrotandelen, en tilskuddsordning for lokale lag og foreninger. Ordningen er forvaltet av Norsk tipping, i regi av Kulturdepartementet.