Sørnett

Oppvisning i balansekunst

NORGESMESTERNE: Mardon Moi (f.v) og Sverre Lundevold viser balanseevnen sin, når de stiller seg opp til fotografering. Foto: Børje Fonn Skaar

NORGESMESTERNE: Mardon Moi (f.v) og Sverre Lundevold viser balanseevnen sin, når de stiller seg opp til fotografering. Foto: Børje Fonn Skaar

Når Mardon Moi (24) og Sverre Lundevold (15) trener foran den kommede trial sesongen som kamerater, men i konkurranser ender de opp som rivaler.

Publisert:

- Mardon er definitivt den beste av oss to, han er den klart beste i Norge, svarer Lundevold på spørsmål om hvem som vinner når de stilles opp mot hverandre.

- Sverre har et enormt talent innen trialkjøring og om noen år er nok han på samme nivå som meg. Om han skulle greie det kan man jo alltids fikse kneskålene hans, kontrer Moi med et lurt blikk mot sidemannen.

Unik motorsport
I en bortgjemt hall i Nodelandsheia noen minutters kjøretur utenfor sentrum stiller Sørnett opp på en av sesongens første trial treninger.  Få ganger får man sjansen til å møte en norgesmester, men her trener de to beste trial utøverne i landet, Mardon Moi Norgesmester for seniorer og Sverre Lundevold for juniorer.

Trial er den eneste motorsykkelsporten hvor det ikke er om å gjøre å kjøre fortest mulig. Trial er ferdighetskjøring med sykkel der poenget er å kunne ta seg frem i terrenget uten å ha føttene i bakken, stoppe, velte, kjøre utenfor løypa eller seksjonene i terrenget.

[img32986_2LM]

Hinderløype

Ved første øyekast ser hallen ut som et lite og forlatt industribygg med store mur søyler, trepaller og jernrister strødd utover lokalet. Når de to gutta er ferdig med uttøyingen, vris nøklene et hakk til høgre på syklene og bakhjulene får sanden til å sprute. Det er nå man skjønner at alt rotet er en oppsatt løype med forskjellige hinder som disse gutta skal bryne seg på.

Syklenes motorer drønner utover hallen, og vi kjenner lukten av svidd gummi og bensin. Steinene passeres med noen enkle vridninger og utøverne hopper fra hinder til hinder på bakhjulene. Forestillingen om at motorsport er fylt til randen av testosteron og folk som utfordrer skjebnen ved enhver mulighet er fortsatt intakt.

Mardon Moi og Sverre Lundevold skrur av motorene og tar av seg hjelmen, men det er ikke for å få seg en pause. Under konkurranser kan de holde det gående i opptil fem timer.

[img32986_3RS]

- Jeg er ikke sliten, til det er innendørs kjøring bestående av for få momenter og vanskelighetsgrader. Trial er en utholdenhetssport så etter 12 år blir man herdet, sier Moi bestemt. Sverre ser ikke videre medtatt ut selv, der han sitter rolig henslengt over rattet på sykkelen.

- Jeg startet med trial da jeg var 6 år fordi mine to eldre brødre også drev med sporten, sier Lundevold. Siden den gang har han vunnet flere titler og nå, som sin siste bragd-NM tittelen for juniorer 2010.

Fem ganger Norgesmester
Mardon Moi ble norgesmester for femte år på rad i fjor og ser ikke bort fra at det sjette kommer i år.

[img32986_4RS]

- Målsettingen for året er å vinne samtlige konkurranser her i Norge, inkludert norgesmesterskapet, og i tillegg norden, sier 24-åringen offensivt.

Motorene startes med et ivrig tråkk på pedalen, eller kiken. Etter hvert blir selv de vanskeligste hindrene passert eller hoppet over med en finesse som får deg til å tro at dette er noe en selv kunne klart, noe som selvfølgelig er langt fra virkeligheten. Forestillingen om at sporten er forbeholdt hardbarkede menn med store motorer blekner, gutta er da alt for hyggelige og imøtekommende til det.

- For å gjøre det bra i trial må du trene hardt og målbevisst. Det hjelper også godt med et støtteapparat som stiller opp når du trenger transport rundt i Norge og ut i Europa på stevner, avslutter norgesmestrene og tar sitt siste run før de legger hanskene på hylla for kvelden.