Sørnett

Skater fra Kristiansand på vei til OL

Petter Brunvatne under NM i 2019, FOTO: Sebastian S. Bjerkvik

Petter Brunvatne under NM i 2019, FOTO: Sebastian S. Bjerkvik

For første gang skal skateboarding være en idrett i OL, som blir i Tokyo i år. Petter Brunvatne fra Kristiansand kan bli en av utøverne innenfor den nye grenen.

Publisert:

Den 19 år gamle skateren startet å skate i denne byen da han var syv år fordi han som mange andre fant et skateboard liggende i garasjen. Vision skatepark, som ligger på Lund, ble stedet Petter og kompisene trakk til.

- Når jeg lærte meg et triks, ville de andre lære seg det, og når de lærte seg et triks, ville jeg lære meg det, sier Petter.

Han og kompisene har pushet hverandre fra de startet med skating til den dag i dag.

Petter studerer nå på Bryggeriets Gymnasium i Sverige, med skate som valgfag. Det finnes en skatepark på skolen som han tar i bruk hver dag, men han liker å skate utendørs om været er fint.

Skatingen har ført til mye oppmerksomhet, og i hans øyne har det alltid vært populært. Hver dag vokser sporten, og det at det blir en OL- gren fører til at den når ut til flere.

- Det var veldig uvant for elevene på skolen da jeg plutselig kom på skolen i store Dickies bukser, og slitte sko. Men samtidig var det også kult å gjøre noe ikke så mange andre drev på med, sier 19- åringen.

Petter vant både X- mas jam i Trondheim og Bryggeriets street i Malmö, desember 2019. I NM street senior som ble holdt i sommer, tok han også 1. plassen.

Nå skal Petter og syv andre på landslaget kvalifisere seg i 5 ulike konkurranser som blir holdt i USA, Kina, Japan og Peru. Jonas Carlsson, fra Kristiansand, er også med på landslaget.

- De to beste poengsummene teller, og topp 20 får være med i OL, med en kvote på 3 personer fra hvert land. Hovedmålet nå er å forsøke å få de beste plasseringene jeg kan, informerer Petter.

- Synes du kommunen burde tilrettelegge mer for skaterne?

- Det blir jo aldri for mange skateparker, ler han. - Personlig hadde det jo bare vært en drøm!

[img204977_2LF]

En annen som deler denne drømmen er Andreas Widerøe som sitter på kontoret sitt over Vision skatepark. Virksomhetslederen i Blå Kors, Kristiansand, kunne tenke seg at kommunen bygget en ny skatehall som Blå Kors kunne driftet.

- Jeg synes at kommunen burde se at det er et behov for skating i byen og vært med på å støtte det på lik linje med andre idretter, sier Widerøe.

Selv begynte Widerøe å skate før det ble lovlig i Norge, og kan fortelle gamle røverhistorier fra tida han startet med sporten. Byggingen av skatepark og ramper gjorde de selv, og utstyret ble smuglet i bil fra Danmark.

- Vi bygde ramper i skjul og løp fra politiet hvis vi så dem før vi gjemte oss, forteller skateveteranen.

[img204977_3LM]

Han forteller om store forskjeller fra nå og da, men at sporten har hatt såkalte bølgedaler med popularitet som kan kjennes igjen i dag.

- Jeg håper skating kommer på en bølgetopp snart slik at det blir litt fokus rundt idretten i media, sier han.

Det at to skatere som fortsatt tar i bruk Vision skal kvalifisere seg til OL, mener han kan være en av de tingene som trekker oppmerksomheten til skating. Widerøe synes også at det er viktig å trekke yngre mennesker til miljøet, og derfor jobber de mye med rekruttering. Konkurranser, skatekurs og generelt større begivenheter mener han er det som funker best.

Målgruppen til Vision er hovedsaklig ungdommer fra 8 til 18 år, og de jobber også med å få flere jenter med inn i sporten. Jentekurset "Jenteskate" arrangeres på torsdagsettermiddager, og Widerøe forteller om oppmøte på rundt 20-30 jenter som kommer på skateboard, scootere og rulleskøyter. Skatehallen er også åpen for eldre og yngre mennesker som vil kose seg med sporten.

De Olympiske lekene begynner 22. juli denne sommeren, og forhåpentligvis får du sett Petter Brunvatne og de andre på landslaget konkurrere i Tokyo.