Sørnett

Stig (26) brukte A.I. som journalist

Dette bildet lagde Stig gjennom kunstig intelligens og brukte som illustrasjonsbilde i en sak om oppdrettslaks. Foto: Kunstig Intelligens.

Dette bildet lagde Stig gjennom kunstig intelligens og brukte som illustrasjonsbilde i en sak om oppdrettslaks. Foto: Kunstig Intelligens.

Når Stig Even Lillestøl skulle publisere en sak for iNyheter, kom han på en kreativ måte å finne et illustrasjonsbilde av laks på - nemlig kunstig intelligens.

Publisert:

Lekte først med A.I. på fritiden

Journalisten i iNyheter forteller at han først hadde kommet borti egenskapte bilder gjennom kunstig intelligens på fritiden. Senere når han skulle publisere en sak om oppdrettslaks som trengte illustrasjonsbilde, tenkte han at det ville være mer effektivt å lage et gjennom kunstig intelligens enn å finne eller ta et bilde selv.

- Jeg tok først en egen vurdering på om det ville vært journalistisk etisk, og tenkte det ville være greit som illustrasjonsbilde i en sak som dette, forteller Stig.  

Kan bli et moderne virkemiddel

Han forteller videre at han tror det kan bli et moderne virkemiddel i moderne journalistikk, men burde ikke nødvendigvis brukes i alle typer saker. Lillestøl mener det burde være greit i saker som denne, hvor bilde fungerer som et illustrasjonsbilde, og argumenterer for at det kan effektivisere jobben til journalisten i saker som denne.

Professor i språk og kommunikasjon ved Universitetet i Agder, Martin Engebretsen, er ikke nødvendigvis negativ til denne utviklingen så lenge man alltid redegjør for bildets opphav i saken.

- Når både journalister og lesere blir mer vant med å forholde seg til robot-genererte bilder, vil slike bilder trolig kunne fungere på samme måte som generiske bildebank-foto gjør i dag, forteller Engebretsen.

Han forklarer videre at man kan gi nøyaktige instruksjoner til roboten om hvordan bildet skal være og at kvaliteten vil øke over tid, og det mener han kan hende tar plassen til bildebank-bilder i fremtiden. Engebretsen understreker da igjen at det blir grunnleggende viktig å redegjøre for bildets opphav i fremtidige tekster.

Ødeleggende for journalistikken

En som derimot ikke er like begeistret for bruken av kunstige bilder er fotojournalist i Fædrelandsvennen, Kjartan Bjelland. Han mener bruken av kunstige bilder vil være ødeleggende for journalistikken.

- Det vil være svært ødeleggende samt svekke troverdigheten for journalistikken og fotojournalistikken generelt, sier Bjelland.

Bjelland jobbet som mangeårig pressefotograf og er en ildsjel for fotoyrket.