Sørnett

Stor pågang av unge rusmisbrukere

Sørlandet sykehus (Foto: Alexander Tvingsholm)

Sørlandet sykehus (Foto: Alexander Tvingsholm)

Antall som sliter med mental helse stiger og det har blitt stor pågang av folk som ruser seg

Publisert:

Tidligere i år snakket jeg med leder for rus-teamet i Kristiansand Monica C. Fronth, hvor hun kunne fortelle at det var en unormalt stor økning blant brukere i juletider grunnet pandemien. Det er vanlig at man ser en oppgang av antall brukere om vinteren. Men hva med nå som restriksjonene mer eller mindre har forsvunnet og vinteren er over?

Tallene for antall henvisninger til Sørlandet sykehus ser slik ut:

- I 2019 var det 1.864 personer som ble primærhenvist og 726 som ble sekundærhenvist.

- I 2020 var det 1.699 personer som ble primærhenvist og 753 som ble sekundærhenvist.

- I 2021 ble 1.658 personer henvist og 727 sekundærhenvist.

 

Primærhenvisning betyr at pasienter henvises for noe de ikke får oppfølging for, mens sekundærhenvisning skjer dersom en pasient blir henvist for noe de allerede får oppfølging for. Man kan lure litt på hvorfor antall henvisninger gikk ned i 2020 og 2021 i forhold til i 2019.

Avdelingssjef på Sørlandet sykehus Frode Dunsæd kunne fortelle at grunnen til dette er at da korona-viruset kom til Norge ble mange tjenester satt på pause.

[img232438_2RM]

- Smittevernstiltak har de to foregående årene sannsynligvis berørt både henvisningsflyt og drift, så vi forventer en normalisering her nå som samfunnet har gått over i en mer normal tilstand.

 



Stor pågang hos rus-teamet


Jeg ringte Monica C. Fronth som jeg snakket med tidligere i år og hun kunne fortelle at økningen av folk som sliter med rus fortsetter, i hvert fall blant de som kontakter rus-teamet.

-Flere pasienter nå enn det var på samme tidspunkt i fjor, forteller Fronth.

Så det man kan se er at det ikke har vært en økning, men heller en liten nedgang av pasienter som blir henvist til blant annet Sørlandet sykehus hvor man trenger å bli henvist. Rus-teamet derimot er nemlig lavterskel. Dette betyr at de som sliter ikke trenger en henvisning fra lege eller andre opfølgingstjenester for å få hjelp. Og her har antall pasienter økt betraktelig siden 2019.

Grunnen til en økning nå kan i stor grad være en etterfølge av pandemien, da sosial angst, andre diagnoser og avhengighet ikke bare forsvinner av seg selv. Mange velger lavterskel i stedet for å måtte bli henvist er forståelig med tanke på fortsatt dårlig kapasitet hos leger, psykiatere og psykologer.