Sørnett

Studentar tar ikke brannalarmen seriøst lenger

- Når alarmen går rusler jeg bare rolig ut for å sjekke at det ikke brenner før jeg slår mp3- spilleren på fullt og hører på den frem til Securitas får stoppet levenet, sier student Bjørn Sandvik.

Publisert:

Han bor i en av studentboligene i Kaserneveien hvor alarmen har forårsaket falsk utrykning 23 ganger i år. Dette er urovekkende mye skal vi forstå leder for beredskapsavdelingen, Helge Sakariassen rett.

Matlaging utløser sensitiv alarm

Det blåser opp til uvær på Sørlandet.  Foto: Flickr

Det blåser opp til uvær på Sørlandet. Foto: Flickr

- At en falsk alarm går er en stor ulempe for oss i brannvesenet. Vi må da sende flere personer og brannbil til stedet. Oppstår det samtidig brann en annen plass har vi færre folk å sende dit, sier beredskapslederen.

Problemet oppstår som regel i forbindelse med matlaging og studentene må selv betale regninga om de forårsaker utrykningen.

- Det er sikkert bra for sikkerheten, men alarmen her er jo veldig følsom og det er irriterende at den skal slå ut og ule i lang tid fordi noen lager mat, sier leietaker Bjørn Sandvik.

Oppfordrer til handling

Flere studenter Oddernes Avis har snakket med, sier de er kraftig lei av alarmen og at noe må gjøres.

- I tilfeller hvor alarmer er direktekoblet til oss og det kommer unormalt mange falske alarmer anbefaler vi eier å se over hele plassen om det er noe som kan gjøres for å bedre situasjonen. Nå er det slik at alarmen i dette tilfellet først går hos Securitas før de ringer videre til oss, sier Sakariassen.

Securitas er innleid av SiA for å opprettholde sikkerheten ved studentboligene. Samtidig er de ansvarlige for å rykke ut når alarmen går. De er ikke interesserte i å uttale seg til Oddernes Avis om hvorvidt alarmene kan skyldes en teknisk dårlig løsning eller ikke uten å få tillatelse til å uttale seg fra SiA. Den tillatelsen fikk de ikke, men sier på generelt grunnlag at det med mange falske alarmer fra samme plass ofte kan være noe galt med den tekniske løsningen som er problemet.

- 23 utrykninger til nå er veldig mye, avslutter beredskapslederen.

Tar ikke ansvar

Studentsamskipnaden i Agder er eier av boligene og dermed også ansvarlig for brannsikkerheten.

– Vi har aldri sett på dette som et problem og jeg vil derfor ikke ta stilling til om noe må gjøres nå. Det er bedre at alarmen går en gang for mye enn for lite, sier Per Kåre Selle i SiA bolig som ikke ønsker å kommentere saken videre.

Nøkkelord