Sørnett

Studentenes nye juletradisjon: - Mangler bare familien

PEKKERKAKEBAKERE: Noen tradisjoner holdes, selv om Solveig Gjerde Jørstad (f.v.), Sara Lie Enersen og Ingrid Wroldsen har flyttet hjemmefra.

PEKKERKAKEBAKERE: Noen tradisjoner holdes, selv om Solveig Gjerde Jørstad (f.v.), Sara Lie Enersen og Ingrid Wroldsen har flyttet hjemmefra.

Nordmenn setter tradisjoner, og da især julen, høyt. Når studielivet tar over, og livet i en ny by starter, kan det gå utover de vanlige juletradisjonene.

Publisert:

Det er søndag kveld. Hjemme i kollektivet til tre jenter i Kristiansand bakes det pepperkaker.

- Jeg har alltid bakt pepperkaker i førjulstiden. Det er viktig å holde på noen av tradisjonene, sier Sara Lie Enersen.

Det har også de to andre jentene hun bor med, Ingrid Wroldsen og Solveig Gjerde Jørstad. Tre jenter med klare tradisjoner i julen.

- Det blir litt vanskeligere å følge de vanlige tradisjonene nå som jeg har flyttet vekk fra venner og familie, sier Gjerde Jørstad, og får anerkjennende nikk fra samboerne.

Nye tradisjoner

Alle tre forteller at de har faste tradisjoner med venner og familie. Og selv om de kommer fra nokså ulike familier, er tradisjonene til å kjenne seg igjen i.

Lie Enersen forteller om en adventstid med julekalender på TV, julemusikk og andre juletradisjoner som er i byen.

- Vi var en gjeng som dro ned på Torvet for å se julegrantenning, for eksempel, sier hun.

Lie Enersen og Gjerde Jørstad har ganske like tradisjoner. De to er venninner fra før, og kommer fra samme sted. Wroldsen på sin side har ganske mange tradisjoner, og synes det er litt kjedelig at hun ikke får fulgt dem på samme måte i år.

- Jeg har så mange tradisjoner med mamma som jeg ikke får gjort i år. Vi pynter til jul første søndag i advent, også pynter jeg hos pappa i tillegg, forteller hun.

I år gjør hun det hun kan for å holde tradisjonene vedlike, men det er ikke like lett når hun bor i et kollektiv med to andre jenter.

- Jeg pynter rommet mitt, også har jeg hengt opp en julestjerne i et vindu i stua. Bortsett fra det, er det ikke så mye jeg får pyntet. Jeg får gjort det meste som jeg pleier, bortsett fra at jeg ikke gjør det med familien, sier hun, og er tydelig noe trist over å ikke ha to hus å pynte denne julen.

Julaften og romjul

Det store lyspunktet med årets juletid for jentene, kommer etter endt eksamen. Da reiser de hjem til jul, og der de får holde resten av juletradisjonene vedlike. Ribbe med familien på julaften er noe alle tre gleder seg til.

- Julen er familietid med ribbe, medisterkaker og surkål, sier Gjerde Jørstad.

- Og gaver, legger Lie Enersen til, mens hun trekker litt på smilebåndet.

Familie

Julen skal handle om familie, mener jentene. Men det er jo alltid et spørsmål om man skal feire jul, og ikke minst hvem. For jentene er det litt delt. Wroldsen og Gjerde Jørstad har skilte foreldre, og feirer annenhver jul med dem. Lie Enersen har ikke skilte foreldre, men det er ikke bare lett å finne ut hvor julen skal tilbringes likevel.

- Det er alltid en kabal som skal legges opp. Skal vi være med bestemor? Morfar? Tante og onkel? Men til slutt blir alle fornøyde, sier Lie Enersen.