Sørnett

Tradisjonen tro

IKKE VITS: Per Stian synes ikke det er vits å melde seg ut av kirken. FOTO: Eline Storsæter

IKKE VITS: Per Stian synes ikke det er vits å melde seg ut av kirken. FOTO: Eline Storsæter

Norge regnes som et av verdens mest sekulære land. Kirke og stat sklir fra hverandre, og færre nordmenn tror på Gud enn før. Blant Den norske kirkes medlemmer er det mange ikke-religiøse, men tradisjoner og kultur er viktig.

Publisert:

- Jeg ønsker at barna mine skal få kjennskap til kristendommen og de gode verdiene,  forklarer Camilla Svenningsen.

Camilla anser seg ikke som kristen, men har vokst opp i et miljø hvor det var naturlig å oppsøke kristne miljøer. For henne har det vært viktig at barna skulle døpes og bli kjent med kristendommen, som en del av Norges kultur og tradisjon.

Gud med liten g?
I følge statistikk er 71 prosent av den norske befolkningen medlemmer av Den norske kirke. I Sivert Skålvoll Urstads forskning fra 2018, kommer det frem at rundt 2 prosent går i kirken jevnlig, mens rundt 25 prosent er ikke-religiøse og tror verken på Gud eller høyere makter. Tallene fra Urstads forskning viser at under halvparten av den norske befolkningen tror på Gud.

Camilla har vokst opp i Grimstad, og har vært med på både søndagsskole og kristent ungdomsarbeid i sin oppvekst.

- Det var vel i ungdomstida at jeg begynte å ikke se på meg selv om en religiøs. Jeg utforsket flere ulike kristne miljøer, men følte ofte at flere ble utsatt for ekskludering og det likte jeg dårlig. Man måtte "passe inn", og at det da ble en høyere terskel for å være en del av det. Jeg følte kanskje ikke at “du skal elske din neste som deg selv” var tydelig, forklarer Camilla. 

- De ti bud er jo ikke akkurat dumme
Camilla har flere grunner til å ikke melde seg ut av kirken. - Jeg er fortsatt medlem fordi jeg ønsker å være med på å forme kirka innenfra. Du kan ikke være med på det om du står på utsiden. De ti bud er jo ikke dumme, og jeg synes kristen tro representerer gode verdier som jeg heier på, sier hun.

Fint for overgangsritualer
Per Stian Wølneberg mener kirken er et fint sted for ulike seremonier og feiringer. Han føler at det ikke er vits å melde seg ut.

- Jeg har ikke et personlig forhold til tro eller kirken, men likevel setter jeg pris på kulturarven vår. Jeg tenker at det ikke er noe vits å melde seg ut. Kirken er et fint sted for dåp, konfirmasjon, bryllup og gravferd, sier han.

En stat uten religiøs innflytelse
- Norge er jo regnet som et av verdens beste land å bo i. Jeg kan ikke tenke meg at sekulariseringen vil være en stopper for det. Vi må hylle mangfoldet, og friheten til å velge hva man ønsker å tro på, forteller Per Stian.

"Jeg tror en stat eller et land med lite religiøs innflytelse tar gode valg." - PER STIAN WØLNEBERG

Gitte Bettina Nielsen har planer om å melde seg inn i Human-Etisk Forbund, og visste ikke at det var så enkelt å melde seg ut av Den norske kirke.

[img182843_2LS]

- Jeg identifiserer meg med et humanistisk livssyn, så jeg har egentlig planer om å bli medlem i Human-Etisk Forbund. Jeg har vært medlem i kirken, men har ikke fått med meg at det er så enkelt å melde seg ut, forklarer Gitte Bettina.

Hun tror også at det er mange som ikke tenker over om de er medlemmer.

- Det er jo ikke noe man går rundt å tenker på. Det er nok veldig mange som ikke vet de er medlemmer. Kanskje mange har vært medlem siden dåpen, slik som jeg, sier hun.

Hvorfor har du valgt å døpe barna dine?

- Det var i et tidligere forhold hvor det var viktig for vedkommende. Barna mine er døpt, men de skal selvfølgelig få full valgfrihet til å bestemme selv når de kommer i konfirmasjonsalder og er store nok til å reflektere over slike temaer, sier hun avslutningsvis.

LES MER: Her kan du lese om hva representanter fra Den norske kirke og Human-Etisk Forbund mener om sekularisering i dag