Sørnett

- Trenger all den hjelpen de kan få

Einar Buø er en av flere som er frivillig for Frelsesarmeen. Foto: Daniel Ducros

Einar Buø er en av flere som er frivillig for Frelsesarmeen. Foto: Daniel Ducros

Hvert eneste år i desember måned setter Frelsesarmeen ut julegrytene. Dette er en ordning som Frelsesarmeen har arrangert siden 1901. Pengene fra julegryta skal gå til dem som trenger hjelp.

Publisert:

En av de som står ved julegryte er Einar Buø. Han har stått vakt der de siste årene og er glad for å hjelpe til.

- Jeg er med i en organisasjon som har hjulpet Frelsesarmeen i en god del år. Jeg har vært borte i noen år, men kom tilbake for fire år siden, og siden da har jeg vært med som frivillig ved julegrytene. Frelsesarmeen har ikke så mange frivillige selv for å dekke vaktene, derfor er det flere organisasjoner som er med for å hjelpe til, legger han til.

Selv om Einar Buø ikke er medlem av Frelsesarmeen, velger han å stå vakt for dem. Buø forteller at grunnen til det er fordi han deler mye av det samme menneskesynet som Frelsesarmeen gjør.

- Jeg tror at Frelsesarmeen virkelig ønsker å hjelpe folk som er langt nede og som trenger hjelp. De har ulike arrangementer og utdelinger som er til for å hjelpe de trengende. Jeg vil si dette er hovedgrunnen min akkurat som jeg er engasjert i Frelsesarmeen. Det at menneske er i sentrum er viktig for meg både den humanitære tankeretningen og den humanitære jobbingen.

Passe på at alle blir inkludert

Til vanlig jobber Einar Buø som mobbeombud i Vest-Agder Fylkeskommune, det har han gjort i to år. Han forteller at dette en en veldig spennende jobb, men samtidig utfordrende. Mobbeombudet jobber både på individ og samfunns nivå. På samfunns systems nivå jobber man for å forebygge, mens på individ nivå går man inn i pågående saker. Man kan si at jobben handler litt om å endre synet som mennesker har mot andre medmennesker.

- Jeg er veldig opptatt av at man setter enkelt menneske i sentrum og inkluder alle, altså at vi passer på at det er ingen som faller utenfor. Det at vi som medmennesker er inkluderende og passer på hverandre og ikke begynner å sette andre i "bås" er veldig viktig. Vi har alle våre psykiske eller fysiske utfordringer. Det at noen er satt utenfor på grunn av tro, legning eller hudfarge er ikke noe særlig. Da er veien kort for at det kan gå ille. Vi må passe på å få alle med. Det trenger ikke å koste penger eller tid, men at man har et helt normalt respektfullt menneskesyn, avslutter han med.

- Blitt en del av bybildet

For mange er julegrytene et tegn på julestemning, for andre betyr det mye mer. Han forteller at det er veldig givende å være vakt ved julegrytene.

[img198929_2LS]

- For det første får vi inn en del penger. For det andre markedsfører vi jo Frelsesarmeen. Vi er med på å promotere det gode arbeidet de gjør. Organisasjoner som drives på den måten trenger den hjelpen de kan få. Det er jeg glad for å være en del av, sier han med et smil.

Jul er ofte en periode som er mer hektisk enn andre tider. Det er mye som skal bli gjort før man kan slappe helt av. Derfor er det viktig å gjøre litt ekstra i jula. For Frelsesarmeen er juletiden en tid hvor det skjer litt mer enn ellers, dette er Buø enig i.

- Frelsesarmeen har mer aktivitet og deler ut mer rundt juletidene. Behovet er ekstra stort da. Givergleden er kanskje større for folk i jula. Vi står jo på kjøpesenteret og midt i gågata og da er vi tett på folk som har råd til å kjøpe julegaver. Jeg tror også Frelsesarmeen er en pålitelig organisasjon som folk stoler på, det er ikke noe lureri. De har blitt en del av bybildet kan man si, avslutter han med.

 

Her kan du lese om Frelsesarmeen: – Dette er et sted hvor jeg kan få lov til å være i tjeneste for Gud