Sørnett

Uenighet om nytt navn på plassen foran politihuset

Det har kommet inn flere forslag på nytt navn på plassen foran den nye politistasjonen.
 Foto: Viktor Sødal

Det har kommet inn flere forslag på nytt navn på plassen foran den nye politistasjonen. Foto: Viktor Sødal

By- og stedsutviklingsutvalget utsatte behandlingen av navneforslaget på plassen foran det nye politihuset.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2023 kl 10:22

Det hadde kommet inn flere forslag om oppkalling etter at kommunesjefen for plan og bygg, Venke Moe hadde plukket ut forslaget om å kalle opp plassen etter tidligere fylkesmann i Kristiansand, Ann-Kristin Olsen.

–Vi anbefaler det navnet fordi hun er en foregangskvinne. Dette er foran politistasjonen og med sin bakgrunn som landets første kvinnelige politimester og sysselmann, så mener vi at hun har vært en person som er verdig å oppkalle en plass etter, argumenterer Moe.

Bryter med tradisjonen

Språkrådet støttet ikke å kalle opp en plass etter en levende person og derfor har Miljøpartiet de Grønne og Kleppelista kommet med alternative forslag. Kleppelista har foreslått tidligere politimester i Kristiansand Karl M. Rynning-Tønnessen.

– For det første så er han død, da en helst ikke skal kalle opp etter levende personer. Karl M. Rynning-Tønnessen var en politimester i denne byen som mange godt voksne husker tilbake på med glede. Han uttalte blant annet at “Kristiansand er bare halvdelen så stor som en amerikansk kirkegård, men han er dobbelt så dau.”, og den blir han husket for, forteller Alf Albert fra Kleppelista.

Også Miljøpartiet de Grønne med Marte Rostvåg Ulltveit-Moe har foreslått en annen kandidat. De har foreslått landets første politikvinne, Mathilde Henriksen.

– Mathilde Henriksen var Norges første politikvinne og bystyret i Kristiansand vedtok faktisk en egen bevilgning for å få oppretta en egen stilling som kvinnelig politibetjent. Dette var allerede i 1910, så her var vår by en foregangsby, det er derfor veldig kjekt å kunne hedre Mathilde Henriksen med egen plass om vårt forslag for flertall, sa Ulltveit-Moe til Sørnett.

By- og stedsutviklingsutvalget bestemte enstemming å utsette saken om navngiving av det nye området foran det nye politihuset.

Baneheia
De siste dagene har det blitt skrevet flere leserinnlegg i Fædrelandsvennen angående det nye navneforslaget. Eivind Pedersen er journalist, forfatter og en nær støttespiller av Viggo Kristiansen. Han reagerte på at Olsen blir foreslått da hun har vært en del av politiet og gjenopptakelseskommisjonen i perioden der Baneheia-saken har dominert.

"Mindre enn fem måneder etter at Viggo Kristiansen ble frikjent i Norges verste justismord-sak, foreslår altså kommunen å hylle en av de medvirkende til skandalen med å oppkalle politihusets paradeområde med hennes navn!", skrev Pedersen i leserinnlegget.

Styreleder i Stine Sofie-stiftelsen, Audun Myhre svarte senere på innlegget og hadde behov for å korrigere noen opplysninger.

"Ann-Kristin Olsen satt i Gjenopptakelseskommisjonen i 2008 da kommisjonen mottok den første gjenopptagelsesbegjæringen. Kommisjonen besluttet da at Baneheia-saken skulle undersøkes nærmere. Ann-Kristin Olsen forlot kommisjonen i 2009. Da begjæringen så ble behandlet og avvist av kommisjonen i 2010 var hun altså ikke medlem lenger.", skrev Myhre.