Sørnett

Undersøkende; del 2 Gaming fikk Preben (28) gjennom angsten

Preben Fjell slet med sosial angst og begynte å utvikle depresjoner da han gikk på videregående. FOTO: Jon Kåsa

Preben Fjell slet med sosial angst og begynte å utvikle depresjoner da han gikk på videregående. FOTO: Jon Kåsa

Preben Fjell (28) slet i ungdomsårene med sosial angst og depresjoner.

Publisert:

- Jeg har brukt spilling mye som terapi gjennom årene. Det har vært mitt fristed, sier den tidligere YouTube-underholderen.

Preben Fjell drev den største norskspråklige YouTube-kanalen i seks år sammen med telemarksgutten Dennis Vareide. YouTube-kanalen hadde på det meste 250.000 abonnenter. Videoene har 175 millioner visninger, tilsvarende 35 ganger mer enn hele Norges befolkning. Duoen har i tillegg skrevet bok og utgitt filmen "Prebz og Dennis: The Movie".

Veien til YouTube-toppen har derimot vært lang for 28-åringen som er født i Nostra utenfor Bergen. På videregående slet den nå Tvedestrand-bosatte entertaineren med sosial angst og begynte å utvikle depresjoner. Han forteller at han brukte gaming som selvterapi da det sto på som verst.


-  Gaming var mitt fristed. Det fungerte som terapi og god alenetid som gjorde at jeg kom bort fra den virkelige verden. Da fikk jeg skikkelig være med meg, sier Preben Fjell.


Preben fikk seg venner på internett. De var folk kan møtte gjennom online spille. Han synes det var deilig å prate med andre mennesker som ikke visste hvordan han så ut, og hvordan han egentlig var. Preben slet mye med lav selvfølelse på eget utseende. Det at ingen visste hvordan han så ut eliminerte en frykt for Preben da han skulle prate med andre mennesker.

- Det å være litt anonym, men likevel prate med folk tror jeg gir mye for mange. Det gjorde det i hvert fall med meg, sier 28-åringen åpenhjertig til Sørnett på Terna kafe i Tvedestrand sentrum.

Flere av de andre spillerne som Preben har pratet med, har han vært så heldig å få møte personlig. Til tross for at de bodde langt unna Norges vestland.

- Det ikke er sikkert at du treffer dem, men du utvikler likevel et bånd til dem. Det føles som vennene dine med tiden. Heldigvis har jeg møtt noen av dem som fra England og USA, sier Preben.

Etter videregående flyttet Preben til Moss for å gå på Jeløy folkehøyskole. Der ble han kjent med Dennis Vareide. Høsten 2012 bestemte de seg for å lage YouTube-kontoen "Prebz og Denniz" sammen.

Foreldre må sette seg inn i spillingen

Preben Fjell mener det er viktig at foreldre tar et ansvar for å sette seg inn i deres sønners og døtres spillvaner.

- Det at foreldre drar ut kontakten og skylder på spillingen dersom det er et sosialt problem er ikke veien å gå, sier Fjell som vokste opp i en vennegjeng hvor alle var gamere.

Han mener at foreldregenerasjonen har et for negativt syn på spilling. Han innrømmer at det er sunt å være skeptisk og passe på at alt går greit. Men han er ikke i tvil om at det betyr mye for barn som sliter med sosiale problemer at en voksen involverer seg og bryr seg om det de setter høyest, nemlig dataspill.

- Voksne sier ofte at man bare blir firkantet i øynene, men dataspill er veldig mye mer enn det. Det er deres egne barn som spiller med folk fra skolen og møter nye mennesker. Foreldre er flinke til å involvere seg og bruke mye dugnadstimer på sport. Men hvorfor ikke spilling, noe som godt over 90 prosent av dagens unge driver med, spør Fjell.

Hans råd til foreldre som er bekymret for at barna spiller for mye, er å finne ut hva spillet heter, og være med å spille.

- Da har man noe å spille ball på, noe å engasjere seg i. Kanskje han eller hun vil åpne seg litt mer. Det viktigste er egentlig bare å bry seg, råder han.

[img193320_2LM]

- Jeg taklet ikke å snakke om angsten

Preben forteller at han selv aldri klarte å snakke med noen om den sosiale angsten han ble diagnostisert med på videregående. Men han råder andre som sliter med sosial angst om å finne noen å prate med om det.

- Men det vet jeg av egen erfaring er veldig vanskelig. Jeg taklet ikke å snakke om angsten, sier Preben.

Det var da han gikk på folkehøyskole i Moss han fikk dempet den sosiale angsten. Likevel kom den krypende tilbake igjen i begynnelsen av YouTube-kontoen "Prebz og Dennis", som videre utviklet seg til å bli et YouTube-eventyr.

- Helt i begynnelsen var det helt jævlig å stå foran kamera. Jeg ble sykt nervøs. Men heldigvis, jo mer jeg gjorde det, jo bedre ble det, sier Fjell.

[img193320_3LM]

Blitt ett ja-menneske

Det han gjorde for å bli kvitt frykten var rett og slett å bare gi blaffen, og si ja til ting før han tenkte på konsekvensene og frykten.

- En gang for noen år siden skulle vi spille inn en pilot for en YouTube-kanal hvor jeg skulle gå opp og ned Karl Johan og flørte med fremmede, hvis ikke fikk jeg støt fra et strømbånd. Det var noe jeg grudde meg til, men følte jeg ikke hadde noe valgt og hadde alt å tape på å ikke gjøre det, sier Preben.

Siden har han blitt et mer ja-menneske med årene, istedenfor å takke nei som han alltid pleide.

- Siden har jeg ligget naken midt i Bergen sentrum og prøvd å løpe maraton, sier Preben smilende.

Det var i november i fjor Preben var med på "På tur med Dag Otto". Da skulle han løpe et maraton sammen med Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård i det TV2-sendte programmet.

- Det ble en veldig stor prosess hvor jeg utfordret meg selv ved psykisk. Jeg klarte bare å løpe halvparten (22 kilometer) av maratonen på 42 kilometer. Men jeg er veldig fornøyd med det. Jeg hadde heller ikke det beste utgangspunktet, sier Preben.

Følelsesladet person

Preben ser på seg selv som en følelsesladet person. Tilbakemeldinger han har fått fra fans opp gjennom årene har gått virkelig inn på 28-åringen. Spesielt når det dreier seg om personlige og sårbare historier.

- Jeg har fått meldinger fra foreldre og fans som sier at de setter pris på arbeidet vi gjorde med YouTube-kanalen vår, ved at vi får deres sønn til å smile for en gang skyld, eller at videoene lyser opp dagen deres. Det er selvfølgelig hyggelig å få slike meldinger, men samtidig er det trist å tenke på at veldig mange barn og unge har det slik. Vi har lyst til å hjelpe alle, men vi er bare to individer, sier Preben med stor overbevisning om at han er bevisst på sin rolle som forbilde for barn og unge.

Preben og Dennis har flere ganger hatt meetups. Da hadde fans mulighet til å møte de daværende YouTube-stjernene.

Preben forteller at han kjente igjen flere fans som gikk igjen flere ganger på disse møtene. Spesielt husker Preben en fjorten år gammel jente som slet sosialt.

- Men for hver gang vi traff henne, så gikk det alltid bedre og bedre. Når man møter folk på meetups, får man etter tettere bånd enn på YouTube. Det er ikke mye man får sagt på kort tid, men det hjalp veldig å spørre om det gikk bra og gi noen støttende ord, sier Preben.

- Gaming for å koble av hodet

Preben og en annen YouTuber som også er fra Tvedestrand, møtte nylig en gutt som sliter med mobbing. Preben forteller at han bruker gaming på samme måte som han selv. Nemlig som et fristed for å tenke på noe annet.

- Man kan gjøre det en stund. Men det er ikke heldig at gaming er det eneste man gjør, og mister all rutiner, sier Preben Fjell.

Les også: Unge som sliter sosialt er i risikoen for å bli spillavhengig

Les også: - Livet mitt hadde vært ensomt uten gaming.